Norske forskere kastet på glattcelle i Kongo

Hele mannskapet på 15 personer på forskningsskipet Dr. Fridtjof Nansen fra Bergen ble stoppet og satt på glattcelle på flyplass i Kongo. Nå er forskerne sluppet ut, får NRK opplyst.

Dr Fridtjof Nansen

MANNSKAPET PÅ GLATTCELLE: «Dr. Fridtjof Nansen» holder til kai i Sør-Afrika og opererer utenfor vestkysten av Afrika.

Foto: Havforskingsinstituttet

Hele mannskapet på 15 personer på forskningsskipet Dr. Fridtjof Nansen fra Bergen ble stoppet på flyplassen i Kongo Brazzaville i
Sentral-Afrika.

Det bekrefter Utenriksdepartementet (UD) overfor Bergens Tidende.

– Det er et mannskap på 15 som er blitt stoppet på flyplassen. Slik jeg har forstått er det skjedd en endring i visumreglene, og de er blitt stoppet på flyplassen på grunn av det, sier kommunikasjonsrådgiver Kristin Enstad i UD.

Sluppet ut fra glattcelle

Skipet tilhører Havforskningsinstituttet i Bergen.

I 09-tiden får NRK opplyst at de norske forskerne ikke lenger sitter på glattcelle.

– De er flyttet over i avgangshallen for utenlandsreiser og har fått mat og drikke, sier kommunikasjonsrådgiver Kari Østervold Toft ved Havforskningsinstituttet.

SMS til familien

Tirsdag kveld sendte Sveinung Eide (20), som er lærling på skipet, en SMS til sin familie. Han skriver at han sitter på glattcelle på flyplassen, og at han regner med at de blir sendt til Europa igjen onsdag eller torsdag.

Den siste registrerte havnen skipet Dr. Fridtjof Nansen har vært i, er Pointe Noire i Kongo Brazzaville.

LES OGSÅ: Alvorlig skadd etter brutalt overfall i Namibia

Mannskapet skal bli sendt ut av landet. Det er fremdeles uklart om mannskapet blir sendt ut av landet i dag eller i morgen.