Dette kunstverket ble unnfanget i tvillingtårnene – nå skal det tilbake

Den norske kunstneren sto i 85. etasje i nordtårnet til World Trade Center og tegnet for 20 år siden – nå henges kunstverket opp i minnesenteret.

Torild Stray foran New York Metamorphosis

KULLTEGNING: Torild Stray fra Bergen tegnet Manhattan fra ett av tårnene i World Trade Center. Nå skal kullstiftegningen tilbake der den ble laget.

Foto: Ben Speck

Bergenskunstneren Torild Stray var en av 19 kunstnere som fikk ha atelier i 85. etasje i det ene av tårnene på World Trade Center i New York på slutten av 90-tallet. Hun sto der og tegnet utsikten over Manhattan med kullstift, uten å vite hva som skulle skje noen år senere.

Kunstverket fikk navnet "New York Metamorphosis". Det er fem meter langt og nær to meter høyt.

– Bildet har et alvor over seg, men også noe poetisk og håpefullt. Nå når vi vet hva som skjedde, har det fått en større dimensjon, sier hun.

Torild Stray

90-TALLET: Torild Stray i sitt atelier i World Trade Center.

Foto: Geraldine Lance NY

Tårnene raste sammen

11. september i 2001 styrtet to kaprede fly inn i de to tårnene som var så karakteristiske for Manhattan. Området er bygget om til et minnested, med blant annet museet som er tegnet av det norske arkitektfirmaet Snøhetta.

– Bildet er et bevis på det som var, sier hun.

Kunstverket blir en del av den permanente minneutstillingen til 11. september-museet. Museet som har hatt over 10 millioner besøkende siden det åpnet for seks år siden.

Sjefskurator ved 9/11-Memorial Museum, Jan Ramirez sier til Dagsavisen at kunstverket til Stray er et fremragende verk.

– Det fanger den fantastiske utsikten over Manhattan, som var enestående inntil tvillingtårnene ble ødelagt.

Twin towers

RASTE: 11. september 2001 styrtet to fly inn i de to tårnene i World Trade Center.

Foto: SEAN ADAIR / Reuters

Kan sees i mars

Torild Stray var selv i New York da terroren rammet, og de to tårnene raste sammen.

– Bildet var i Norge da det skjedde, men jeg var i New York. Helt fra den dagen har jeg tenkt at dette skal tilbake til der det er laget.

Det har tatt noen år for å få til avtalen, men nå skal det inn som en del av den permanente utstillingen på museet. Overrekkelsen av bildet skjer i New York 5. mars.