Norled spår kafédød på små ferger

– Vi vet at det er masse følelser rundt fergene, men på de minste fergene vil det ikke være mulig å drive kiosk, sier Norled-sjef.

Mette Jensen i kiosken på MF Fosen

KAN BLI HISTORIE: Mette Jensen i kiosken på MF Fosen lager fjordens beste sveler, mener mange. Men snart kan flere slike kafeer være historie.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

NRK Hordaland la dagens ettermiddagssending på radio til fergestrekningen Utåker-Matre-Skånevik. Strekningen ble kåret til fylkets flotteste da vi i løpet av sommeren vurderte alle strekningene.

Regionsjefen i Norled, Inge André Utåker, gjestet dagens sending.

Selv om hans jobb er å skaffe økonomiske resultater til konsernet, legger han ikke skjul på at også han har et visst nostalgisk forhold til fergene.

Regionsjefen har navnet sitt fra et av tettstedene på det som er kåret til den flotteste fergeturen.

– Jeg var her i mange uker hver sommer da jeg var liten, og så fergene gå forbi. Jeg vet at det er mange følelser rundt fergene, og det ligger en del ærefrykt i å forvalte det, sier Utåker.

Kaptein Arild Stuen

UTEN KIOSK, OG FERGEN ER FOR LITEN: – Om fergen hadde vært 20 meter lenger og en meter bredere, hadde den vært perfekt, mener kaptein Arild Stuen på MF Utne som trafikkerer Kvanndal-Utne.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

– Ikke mulig å drive kiosk

For mange er en fergetur synonym med sveler. Men på Hordalands nyeste ferge, som trafikkerer Kvanndal-Utne, er det ikke engang kiosk eller kafé.

Utåker varsler at det trolig vil bli slik i uoverskuelig fremtid på de strekningene med færrest passasjerer.

– Det er nok dessverre det. Hvis vi ikke blir pålagt å ha kiosk, så er det antall reisende som avgjør om det blir det. Og på de små fergene vil vi vanligvis ha så få passasjerer at en kiosk ikke blir mulig å drive, sier Utåker.

Den som utlyser anbudene, kan imidlertid kreve at fergeoperatøren skal ha kiosk. Da blir saken en annen.

– Det jo fullt mulig for oppdragsgiver å legge inn som et krav i kontrakten at det skal være kiosk. I Trøndelag møtte vi nylig krav om dette på et samband av samme størrelse, sier Utåker.

– Vi bryr oss om gode fergeprodukter

Fylkesordførar Anne Gine Hestetun (Ap)

Fylkesordfører Anne Gine Hestetun (Ap)

Foto: Sølve Rydland / NRK

Fylkesordfører Anne Gine Hestetun (Ap) snakket også varmt om sine fergeminner under dagens sending. Men noen krav fra fylkeskommunen om kioskdrift vil hun ikke love med det første.

– Det er klart vi bryr oss om gode fergeprodukter, men jeg kan ikke kommentere enkeltparametre når vi nå er i en anbudsprosess, sier Hestetun.

Utåker kaller konkurransen om å vinne kontraktene tøff.

– Men prisingen er blitt mer fornuftig nå, sier Norled-sjefen.

Kvanndal-Utne havnet for øvrig litt over midten i NRK Hordalands fergekåring.

Burde fylkeskommunen kreve kafedrift på alle fergestrekninger? Si din mening under.