Hopp til innhold

Norges største «støvsuger» snart i drift

Fra høsten av skal avfallet fra tre tusen bergensere sendes under bakken. Byen får verdens nest største sugeanlegg for avfall i sentrum.

Etter med årevis med problemer og utsettelser - så skjer det endeleg i Bergen. Til hausten kjem Norges første - og verdas nest største, bosssuganlegg i sentrum. Og dermed skal bosset frå ti tusen bebuarar sendsast under bakken.

KOSTBAR INVESTERING: Rundt en milliard kroner er prisen for det nye anlegget i Bergen.

Monica Mæland

– MILJØVENNLIG LØSNING: Statsråd Monica Mæland har tro på det nye systemet.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

Det har vært årevis med problemer og utsettelser, men onsdag kunne statsråd Monica Mæland legge ned grunnsteinen til det nye anlegget i jekteviken.

– Vi får en reinere og penere by. Dessuten er dette en veldig miljøvennlig løsning. For en by i vekst mener jeg dette er veldig avgjørende, sier Mæland til NRK.

«Kjempestor støvsuger»

Terje Strøm

NEDKAST RUNDT OM I BYEN: – Her vil folk kunne kaste søppelet sitt 24 timer i døgnet, sier daglig leder for BIR Nett, Terje Strøm.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

Det nye anlegget fungerer som en kjempestor støvsuger. Den er plassert i Jekteviken, mens det rundt i sentrum av Bergen er bygget et kjempelangt nett med rør som skal føre avfallet frem til anlegget.

– Rundt om i byen kommer det såkalte nedkast. De ser ut som pene bosspann med en luke der folk kan kvitte seg med søppelet sitt 24 timer i døgnet, sier daglig leder i BIR Nett, Terje Strøm.

Nytt bossugesytem i Bergen

UNDER JORDEN: Slik skal det nye bossystemet fungere.

Foto: BIR / Montasje

Investering på en milliard

Morten Pålsrud

GLEDER SEG TIL ANLEGGET ER KLART: – Det blir bra å bli kvitt rottene, sier Morten Pålsrud.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

Systemet til rundt en milliard kroner skal brukes av 10.000 husstander når det er ferdig utbygd og bergenserne gleder seg til at det skal stå klart.

– Det blir bra å bli kvitt rottene. Det er nok den største fordelen, sier en av beboerne i sentrum, Morten Pålsrud.

– Det er ikke like kjekt når kråkene hele tiden river opp søppelposene, så dette blir nok bra.

En slik bossrevolusjon står høyt på bergensernes ønskeliste i mange år. Fra og med oktober kan det være slutt på rotteplager og andre utrivelige tilstander.

Bosspann i Bergen

SKAL VEKK: Dette synet kan det bli slutt på i Bergen sentrum.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK