Norges eldste ku er død

Bonden måtte sende «Skeivhodno» til slakteriet mens hun fortsatt kunne gå. – Jeg kommer til å savne henne, sier han.

Norges eldste ku

DET GODE LIV: Bonde Johannes Hauge på Skorpo i Uskedalen tok seg godt av Skeivhodno da hun levde. Hun gikk ute hele året, men sov inne om natten.

Foto: Elisabeth Berg Hass, Kvinnheringen

– Jeg har gruet meg lenge til dette og det var tungt å ta avgjørelsen. Men transporten gikk veldig fint, forteller bonde Johannes Hauge på Skorpo i Kvinnherad i Hordaland.

Hun var Norges eldste registrerte ku og skulle fylt 21 år i november, men slik gikk det ikke med «Skeivhodno». Helsen hadde begynt å skrante for den gamle kuen og bonden kunne ikke annet enn å sende henne til slakt.

– Hun var stivbeint på slutten, jeg merket det. Det var best å få henne avgårde til slakteriet mens hun fortsatt kunne gå. For syke dyr er vondt å se på, sier Hauge.

Norges eldste ku

HELT SPESIELL: Hvis noe skjedde kom «Skeivhodno» og varslet bonden som en vaktku.

Foto: Elisabeth Berg Hass, Kvinnheringen

En helt spesiell ku

Hauge minnes kuen med de skjeve hornene som en uvanlig god og snill ku. Hun har alltid vært frisk og fin, og derfor har bonden latt være å sende henne til slakt.

Bonden har tidligere hatt mange kyr, men dette var den siste han hadde. Og hun var helt spesiell.

– Hvis det var noe spesielt som skjedde, kom hun og varslet meg. Hun var som en vakthund, faktisk enda bedre, forteller han.

Les: Åpner selv døra og går inn

– Kommer til å savne henne

Det er nå halvannen uke siden hun ble sendt til slakt, skriver Uskedalen.no. Det blir ikke helt det samme på Skorpo uten «Skeivhodno», sier Hauge.

– Jeg kommer til å savne henne. Men hun har hatt et godt liv. Også er hun mest sannsynlig Norges mest kjente ku, ler han.

Har du vurdert å stoppe henne ut?

– Det er nok for sent nå, for hun har nok gått i kvernen.

Så hun blir pølse eller noe sånt?

– Hun blir nok pølse eller noe slikt, ja. For hun var jo veldig fin, så regner med at det går helt fint, sier bonden.