Nordmenn flinke med vest etter nytt påbud

På Hjellestad i Bergen er Elisabeth Ludvigsen på vei ut på båttur sammen med nevøen Øyvind. De to har begge redningsvest på seg. Slik er det blitt i de fleste småbåter langs kysten av Norge.

Elisabeth Ludvigsen og nevøen Øyvind

REDNINGSVESTEN ER PÅ: Elisabeth Ludvigsen og nevøen Øyvind klar for båttur med utstyret i orden.

Foto: Marthe Njåstad / NRK

Påbudet om bruk av redningsvest i båter under åtte meter kom 1. mai i år. I Hordaland ble det bare blitt gitt ett forelegg for manglende bruk av vest i mai og juni. Også på landsbasis er tallene svært lave.

– Vi har kontrollert rundt 2000 fritidsfartøyer. Av disse har vi bare reagert i 68 tilfeller, sier Ole Petter Parnemann i Politidirektoratet.

Også andre ting er viktig på sjøen

Han sier politiet opplever at folk er flinke til å ta på seg redningsvesten.

Ole Petter Parnemann

FORNØYD: Ole Petter Parnemann i Politidirektoratet sier folk generelt er flinke til å bruke vest.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

– Vårt inntrykk er at folk generelt er flinke til å følge pålegget om bruk av vest og flytemidler.

Selv om folk generelt er flinke til å bruke redningsvest er Parnemann opptatt av at det også er andre ting som er viktig å passe på når man er ute i båt.

– Nå på sommeren gjelder det særlig kjøring i mørket, og da spesielt kjøring i høy hastighet når dagslyset har forsvunnet, noe som selvsagt forsterker farepotensialet noe voldsomt. En annen ting vi ser alvorlig på er kjøring uten lanterner og selvfølgelig kjøring med promille.

Ønsker å være fri på sjøen

Selv om hun stort sett bruker redningsvest er det ikke alltid Elisabeth Ludvigsen i Bergen er like godt fornøyd med det nye påbudet.

– Jeg er litt delt. Det er jo selvsagt bra å bruke vest. Samtidig synes jeg jo det er litt godt å være litt fri på sjøen. Særlig dersom det er sol og fint vær.

Men husk: Blir du tatt for å ikke bruke vest, eller å ha feil på vesten, må du ut med 500 kroner i bot.