Nora (9) ble vist bort: – Utrolig diskriminerende

– Det er slike ting som gjør at barn i rullestol føler seg annerledes. Dette er nok ganske vondt for henne, sier Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon. Nå inviteres Nora og familien til oppklaringsmøte med idrettslaget.

Slik ser det ut når ni år gamle Nora Oliva Tillung Meyer kjører på kunstgressbanen på Lysekloster i Os.

ER DETTE FARLIG?: Ja, mener idrettslaget. Nei, mener Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon.

Saken om ni år gamle Nora Oliva Tillung Meyer som ble vist bort av idrettslaget på Lysekloster i Os ved Bergen har skapt stort engasjement i sosiale medier.

Idrettslaget mener det er farlig når niåringen kjører på kunstgressbanen med barn bakpå rullestolen. Moren til Nora mener farten på rullestolen (10 km/t) og det myke dekket gjør at dette er uskyldig og ufarlig lek.

I september i fjor filmet moren Nora mens hun lekte med andre barn på banen. Se filmen øverst.

Moren sier også at idrettslaget uttrykte bekymring for at hjulene kunne skade banedekket, og mener Lysekloster IL bryter diskriminerings- og tilgjengelighetsloven.

Nora i rullestol ble vist vekk fra fotballbane

Nora Oliva Tillung Meyer (9)

Foto: Privat

Lysekloster-rektor: – Spesielt

Sportslig leder i Lysekloster IL, Svein Kollen, viser til at niåringen får kjøre på banen i skoletiden, fordi det da er voksne som passer på. Det bekrefter rektor Ole Lars Strønen ved Lysekloster barneskole, som har kunstgressbanen som del av sitt uteområde.

– Ja, hun er der sammen med alle de andre barna. Hun skal gå minst mulig, og har behov for transport. Rullestolen er helt nødvendig for at hun skal ha en funksjonell hverdag. I utgangspunktet synes jeg det virker spesielt at hun blir bortvist, sier rektoren.

Banen er privat, men brukes flittig av skolen. Strønen sier de har et godt samarbeid med idrettslaget.

– Jeg synes dette er trist, sier han.

Rektoren bekrefter at andre barn ikke får lov til å stå bakpå rullestolen i skoletiden.

– Rullestolen skal ikke brukes til å stå på, og det er voksne hos oss som har stoppet henne når det har skjedd, sier Strønen.

– Utrolig diskriminerende

Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) mener både bortvisningen og forbudet mot å stå på stolen er unødvendig.

– Dette vitner om dårlig kunnskap og dårlige holdninger hos dem som har bortvist henne. Makshastigheten er ti kilometer i timen – man løper jo mye fortere. Dessuten er banen ganske myk og ikke farlig å falle på, sier fylkessekretær Vibecke Magnus.

Hun er ikke i tvil om at Nora har blitt diskriminert, og er redd for hvordan niåringen skal oppleve situasjonen.

– Jeg synes dette er utrolig diskriminerende. Barn som sitter i rullestol oppfatter seg gjerne ikke som funksjonshemmede, fordi det er en del av livet deres. Det er når folk gjør diskriminerende ting at de føler seg annerledes. Dette er nok ganske vondt for henne, sier Magnus.

Idrettslaget: – Aldri snakk om å bortvise henne

Bjørn Samdal, styreleder i Lysekloster IL, understreker at rullestolkjøringen i seg selv ikke er noe problem.

– Det er ikke korrekt at hun ble bedt om å forlate banen fordi kjøringen kunne skade dekket. Det har aldri vært snakk om å bortvise henne fra banen, det er nok en misforståelse. De fra oss som var til stede, observerte at det var flere barn rundt rullestolen, og barn var oppå rullestolen og falt av. Hun ble derfor bedt om å slutte med den kjøringen, som var litt uvøren, sier Samdal.

Konfrontert med FFOs påstand om at kjøringen er ufarlig, sier Samdal at deres folk på banen gjorde en annen vurdering.

– Hadde det skjedd en skade der, uten at de voksne som var der hadde påtalt kjøringen i forkant, så hadde det blitt en reaksjon på det også. Så lenge det er voksne der, prøver vi å passe på at ungene har det trygt og godt, sier Samdal.

Inviterer til møte

Noras mor, Randi Helene Tillung, mener klubben fremstiller saken feil, og hevder de fikk beskjed om å forlate banen fordi det ikke var tillatt med rullestolbruk på banen overhodet.

Mandag ettermiddag forteller Tillung at styreleder Samdal har invitert familien til et møte, og at klubben sier at Nora er velkommen til å leke på banen.

– Jeg er glad for at Lysekloster IL endelig gjør gode valg og håper møtet blir godt, skriver Tillung i en e-post til NRK.