Hopp til innhold

Nesten alle koronasmittede i kommunen var fra én arbeidsplass

Osterøy er blant kommunene i landet med høyest antall koronasmittede i landet. Nå viser nye tall hvor de fleste smittede kom fra.

Osterøybrua mellom Bergen og Osterøy.

OSTERØY: Vestlandskommunen Osterøy fikk en alvorlig oppblomstring av koronasmitte på kort tid.

Foto: John Petter Reinertsen / Samfoto

NRK presiserer: Etter første publisering av denne saken er det lagt inn presisering om at Lerøy først mistenkte korona fredag 3. april. Lerøy har også fått kommentere FHIs uttalelser om at de burde reagert før.

I april skrev NRK om hvordan Osterøy kommune utenfor Bergen gikk fra å være koronafri til å få et alvorlig antall koronasmittede på kort tid.

På landsbasis ble kommunen blant de med høyest antall smittede per innbygger, og det ble satt i gang omfattende testing.

Nå viser det seg at nesten samtlige av de som fikk påvist covid-19, kom fra én og samme arbeidsplass.

40 av 41 tilfeller

Det er Bygdanytt som fredag kan fortelle at de aller fleste som var koronasmittet i kommunen jobber ved ørretslakteriet Lerøy Fossen.

Ifølge avisen var 40 av de 41 bekreftede tilfellene som per 24. juni hadde testet positivt i Osterøy knyttet til utbruddet på fabrikken.

Lerøy Fossen er en hjørnesteinsbedrift i Valestrandsfossen på Osterøy og har 150 ansatte.

Fiskeslakeriet til Lerøy Fossen på Osterøy.

SLAKTERI: Det var ved ørretslakteriet Lerøy Fossen de aller fleste av de smittede jobbet.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX (arkiv)

Ble ikke testet

Første smittetilfelle på fabrikken ble påvist onsdag 8. april. I dagene og ukene etter fikk flere og flere på fabrikken påvist covid-19.

Men allerede i slutten av mars ble de første syke. Ifølge Bygdanytt tok det nesten en uke før de to ble testet av kommunens koronateam.

Årsaken var at kommunen måtte prioritere å teste helsepersonell eller personer med underliggende symptomer, etter daværende retningslinjer fra FHI.

Samfunnskontakt Krister Hoaas i Lerøy Seafood Group sier til NRK at kommunen ble varslet av HR-ansvarlig fredag 3. april.

Fabrikken meldte da til koronateamet om at det var en opphoping av syke på fabrikken. Det ble også besluttet å utsette oppstart av produksjon til over påsken.

De ansatte som hadde luftveissymptomer, ble sendt hjem i tråd med retningslinjene som da forelå.

– Etter mitt syn agerte vi tidlig, samarbeidet godt med kommunen og fikk stoppet smitten, sier Hoaas.

Trosset anbefalinger

Kommuneoverlege Anita Sørtveit i Osterøy kommune sier kommunen umiddelbart satte i gang tiltak da de ble varslet om at det kunne være flere syke på fabrikken den 3. april.

– Vi valgte da å gå utenfor FHIs retningslinjer og satte opp testing på mandagen, sier Sørtveit.

Samtlige av de ansatte som ble syke på Lerøy Fossen, er nå friske og tilbake på jobb.

– For lang tid

Assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad, mener det gikk for lang tid fra Lerøy-fabrikken mistenkte smitte og til koronateamet i kommunen ble varslet.

– I denne perioden kan disse ha vært på jobb, hjemme eller i det offentlige rom og smittet andre personer. Derfor er det veldig viktig at man får testet seg umiddelbart når det er mistanke om smitte, sier Nakstad.

Nakstad mener det var riktig av kommunen å gå bort fra FHIs retningslinjer for å teste de som hadde symptomer.

– I en situasjon med lite testkapasitet, er det viktigst å fange opp de sykeste og de som kan spre smitte på sykehus. Kommunene har likevel mulighet til å gå i dialog med FHI og finne en god løsning, sier Nakstad.

Dette tilbakeviser Hoaas hos Lerøy. Han sier de ikke mistenkte korona før fredag 3. april.

– Med en gang det ble mistanke om korona, ble koronateamet og kommuneoverlege varslet. De ble testet neste virkedag, til tross for at FHIs testkriterier tilsa noe annet. I mellomtiden ble de bedt om å holde seg hjemme. Det er vanskelig å se at vi eller kommuneoverlegen på det tidspunktet kunne handlet raskere, med den kunnskap som vi hadde og med de gjeldende retningslinjene.

– Forsvarlig håndtering

Fylkeslege Helga Arianson sier at Fylkesmannen tidlig ble koblet inn i saken og at de hadde en løpende dialog med kommuneoverlegen.

Arianson mener kommunen håndterte utbruddet på en forsvarlig måte da de kom inn i bildet.

– I etterkant er det lett å si at fabrikken burde ha forstått dette tidligere, men på det tidspunktet var både testkapasiteten og rådene annerledes. Det er ikke rimelig å bli bedømt på det som ble gjort på et tidligere tidspunkt da vi visste mye mindre, sier Arianson.

Også Osterøy-ordfører Lars Fjeldstad mener kommunen og Lerøy Fossen håndterte situasjonen så godt det lot seg gjøre.

– Fra kommunen sin side mener jeg at dette ikke kunne ha blitt håndtert på en mer profesjonell måte, sier Fjeldstad.