Nesten 70 fly innstilt da uværet herjet

Ekstremværet «Tor» førte til svært vanskelige landingsforhold på Bergen lufthavn Flesland. Lørdag formiddag er det fortsatt økt beredskap på flyplassen.

Innstilte fly på Flesland

KOM SEG IKKE AVGÅRDE: Mange passasjerer måtte smøre seg med tålmodighet da flyet deres enten ikke gikk eller var kraftig forsinket i går.

Foto: Kjell Jøran Hansen

Flere fly har måttet avbryte landingen på Flesland på grunn av heftige uværsbyger lørdag. Men foreløpig er det ingen forsinkelser eller innstilte fly.

Til sammen ble nesten 70 ankomster og avganger til og fra Flesland innstilt fredag. Fem fly måtte omdirigeres til andre flyplasser da de ikke klarte å lande. Dette førte til store forsinkelser i flytrafikken på Vestlandet.

– Det går mange fly til og fra Flesland en fredag ettermiddag, og vi hadde problemer nesten hele dagen. Derfor ble antallet innstilte fly så høyt som dette, sier lufthavnsjef Aslak Sverdrup.

Fly gir opp landing på Flesland

SE VIDEO: Et fly måtte gi opp, et annet landet under svært vanskelige forhold - og et helikopter ble tatt av vinden på Flesland i ettermiddag.

Vind, hagl og torden

Flesland klarte å holde flyplassen åpen hele dagen, men det var svært krevende forhold. Vinden blåste rett inn på rullebanen fra siden og brannbilene stod klare på rullebanen, i tilfelle fly skulle bli tatt av vinden.

Aslak Sverdrup

ØKT BEREDSKAP: Lufthavnsjef Aslak Sverdrup har kalt inn ekstra beredskapsmannskap lørdag. De sørger blant annet for å holde rullebanen fri for snø.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Lørdag formiddag er det fortsatt økt beredskap på flyplassen, på grunn av uvær. Flere fly har måttet avbryte landingen.

– Det kommer inn noen skikkelige uværskuler med vind, hagl og torden. Men de er veldig lokale, så når flyene har tatt seg en runde, er det over og de kan lande som normalt, forteller Sverdrup.

Baksiden av «Tor»

Disse kraftige bygene som Flesland opplever nå skal fortsette utover dagen i dag og også søndag. Det er baksiden av ekstremværet «Tor» som er over oss.

– På baksiden av et lavtrykk er det ofte ustabil luft og her kan det oppstå kraftige byger, slik som vi opplever nå, forteller statsmeteorolog Ida Marie Solbrekke ved Værvarslinga på Vestlandet.

Men ifølge Solbrekke er bygene langt roligere enn da Tor herjet.

Ida Marie Solbrekke

KRAFTIGE LAVTRYKK: På baksiden av ekstremværet Tor ligger det en del ustabil luft og skaper de bygene vi opplever nå, sier statsmeteorolog Ida Marie Solbrekke.

Foto: Vervarslinga

– Det er meldt opp i sterk kuling i disse bygene, men det er ikke som i går. Det er ikke noe ekstraordinært over det været vi har nå, sier hun.

Går som normalt

Det kommer en del snø på Flesland lørdag, og Avinor har kalt ut ekstra beredskapsmannskap som sørger for å rydde rullebanen.

Også i dag står brannbilene ute ved rullebanen for å være tettere på dersom noe skulle skje.

Trafikken lørdag går likevel som normalt. Det er bare mindre forsinkelser på noen avganger. Det er satt inn ekstra fly til dem som ikke kom seg avgårde fredag.

Heller ikke de andre flyplassene som ble påvirket av uværet har noen særlige problemer lørdag. På flyplassen i Førde er det noen mindre forsinkelser på grunn av brøyting.

På ettermiddagen og kvelden fredag ble en del fly innstilt på Ålesund lufthavn, men lørdag går trafikken som normalt også her. Det samme gjelder flytrafikken på Trondheim lufthavn Værnes.

Stavanger lufthavn måtte ikke innstille fly fredag, men opplevde forsinkelser.

– Vi opplevde mest forsinkelser på fly som kom fra Bergen og som skulle videre til Oslo fra Stavanger, sier Morten Wathne, sjef for operativ drift ved Stavanger lufthavn.