Hopp til innhold

50-åringen skjøt Kay Ivar (25) i magen på under en meters avstand. Nå håper han på lavere straff

Kay Ivar Sommerchild (25) ble drept da han prøvde å beskytte kjæresten og hennes mor. – Det var aldri meningen å drepe, hevder den drapstiltalte 50-åringen.

Kay Ivar Sommerschild

SKUTT: Kay Ivar Sommerschild (25) ble skutt i magen da han prøvde å hindre 50-åringen i å skade eller drepe kjærestens mor.

Foto: Privat

Mannen ble i Bergen tingrett i januar dømt til 19 års fengsel for forsettlig drap på 25-åringen og drapsforsøk på både ekssamboeren og hennes datter. Nå håper han å få kortet straffen vesentlig ned, både i lengde og alvorlighetsgrad.

LES MER: Anker drapsdom og bytter forsvarer

– Situasjonen kom ut av kontroll

Advokat Øyvind Storrvik

NY FORSVARER: Tiltalte har nå advokat Øyvind Storrvik, kjent fra NOKAS-saken, som sin forsvarer.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Jeg erkjenner ikke straffskyld for tiltalens punkt 1, straffelovens paragraf 233, men jeg sier meg skyldig i legemsbeskadigelse med døden til følge, sa 50-åringen da ankesaken startet i Gulating lagmannsrett mandag.

– Han forklarer at han hadde pistolen med for å true. Så oppstod det en situasjon som kom helt ut av kontroll fra hans side, og skuddet gikk av, sier 50-åringens forsvarer, advokat Øyvind Storrvik, til NRK.no.

25 år gamle Sommerschild ble skutt og drept i leiligheten til sin kjærestes mor om natten mandag 18. oktober 2010. Han og kjæresten ble tilkalt etter at 50-åringen hadde tatt seg inn i leiligheten til sin ekssamboer i Lyderhornslien i Bergen. Han var da bevæpnet med en ladd pistol.

50-åringen hadde også tatt med seg et elektrosjokkvåpen.

Lyderhornslien ved Loddefjord i Bergen

FANT PISTOLEN NEDENFOR: Politiet fant våpenet i noen busker nedenfor huset. Pistolen skal ha blitt kastet bort av tiltaltes ekssamboer.

Foto: Hommedal, Marit / Scanpix

Prøvde å rømme

Ifølge tiltalen skal mannen ha truet med å drepe sin ekssamboer. 50-åringen var ilagt besøksforbud og kjente ikke kvinnens nøyaktige adresse, men skal ha truet ekssamboerens søster til å vise vei. Fremme på adressen skal de to kvinnene ha klart å rømme, men ekssamboeren ble innhentet og truet tilbake til leiligheten.

Søsteren hadde i mellomtiden ringt politiet, mens en annen bekjent fikk varslet. kvinnens datter og hennes kjæreste, Kay Ivar Sommerschild. Det unge paret kom raskt til stedet for å hjelpe.

– De stormer inn i leiligheten. Kort tid etter faller to skudd. Det siste treffer Kay Ivar Sommerschild i magen. Han blir erklært død i ambulansen ca. en halvtime senere, sa aktor i saken, statsadvokat Benedicte Hordnes, i sitt innledningsforedrag.

Kripos-eksperter har slått fast av skuddet ble avfyrt på 50-100 centimeters avstand.

Leste om dramaet på internett

50-åringen hevder at det dødelige skuddet gikk av ved et uhell og nekter derfor for at han hadde til hensikt å ta livet av 25-åringen.

Påtalemyndigheten mener derimot at han både skjøt for å drepe, samt at han også prøvde å ta livet av både sin ekssamboer og hennes datter. Sommerschild skal ha reddet kjæresten sin fra det første skuddet ved å dra henne i armen.

Ifølge Sommerchilds kjæreste, skal 50-åringen etter det dødelige skuddet ha rettet pistolen mot henne på nytt, men våpnet var da tomt for skudd.

Etter dramaet i leiligheten, forlot 50-åringen åstedet, men skal ha truet med å komme tilbake. Han gikk tilbake til en kamerats leilighet, hvor han overnattet den helgen. Der har han forklart at han kastet opp og så leste om hendelsen på nettaviser.

Etter å ha lest at Sommerchild var død, gikk han ut igjen og oppsøkte en politipatrulje for å overgi seg.

– Forventer lengre fengselsstraff

– Min klient er forberedt på en lengre fengselsstraff. Han har tross alt tatt med seg et ladd våpen inn i en veldig fortettet situasjon, og det tar han ansvar for, sier forsvarer Øyvind Storrvik.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.