Nekter plent å ha hatt med drapet å gjøre

STORD (NRK.no): De to drapstiltalte venninnene gjør begge alt de kan for å snakke den yngste tiltalte ut av saken. – Hun har ikke hatt noen ting med dødsfallet å gjøre, sier kvinnens forsvarer, advokat John Christian Elden.

Rettssaken om Kvinnherad-drapet startet mandag.

FÅ MINNER OM DRAPET: Advokat John Christian Elden sier hans klient nekter å ha hatt noe med drapet å gjøre, selv om hun ikke husker stort av kvelden.

Rettssaken mot de to kvinnene, som er henholdsvis 37 og 48 år gamle, startet i Sunnhordland tingrett på Stord mandag formiddag. Begge er tiltalt for drap og medvirkning til drap på 65 år gamle Sigmund Gravdal, som ble funnet slått ihjel med øks og hammer i sitt eget hjem 24. juli i fjor.

LES OGSÅ: Mener begge kvinnene var med på drapet | Kvinnherad-drapet: – Slått i hel medan han låg nede

– Drakk en stor flaske vodka

De to har forklart at de oppsøkte Gravdal fordi de hadde hørt at han hadde alkohol i huset. Da den 37 år gamle kvinnen forklarte seg under rettssakens første dag, kunne hun kaste svært lite nytt lys over drapssaken.

– Vi var tomme for øl og tabletter og ville ha mer rus. Hun (venninnen) hadde hørt at han kunne ha noe. Jeg husker at vi var velkommen inn dit og at vi drakk en stor flaske vodka, forklarte 37-åringen i retten.

Drapet på Sigmund Gravdal på Sandvoll

DREPT: Sigmund Gravdal (65) ble funnet ihjelslått i sitt eget hjem på Sandvoll i Kvinnherad 24. juli i fjor.

Foto: Frode Martin Blokhus

Derfra og ut hevder hun å kun huske noen bruddstykker av det som skjedde. Drapshandlingen har hun ingen minner fra. Den eldste tiltalte har erkjent at det var hun som drepte Gravdal, men hevder hun brukte vold i nødverge etter at Gravdal skal ha gjort et seksuelt fremstøt mot henne.

– Jeg har ikke vært vitne til noe, jeg har ikke lagt merke til at de kranglet, forklarte kvinnen.

– Aktor som må bevise skyld

37-åringens forsvarer, advokat John Christian Elden, kaller det hele «en veldig spesiell situasjon».

– Vi har en tiltalt som hevder hun var alene om handlingen og en annen tiltalt som hevder hun ikke har noe med drapet å gjøre. Likevel er begge tiltalt, sier Elden til NRK.

Kvinnen har forklart at hun ofte får blackout når hun drikker alkohol.

– Det gjør at hun er i mindre stand til å forklare seg. Samtidig er det påtalemyndigheten som skal bevise skyld. Hun har erkjent skyld fullt ut for at hun har bortatt gjenstander fra avdøde, men hun har ikke hatt noen ting med dødsfallet hans å gjøre, sier Elden.

Påberoper seg nødverge

Den 48 år gamle kvinnen skal først forklare seg tirsdag, men det er allerede kjent at hun erkjenner å ha tatt livet av Gravdal. Hun nekter likevel straffskyld på grunn av at hun påberoper seg å ha handlet i nødverge.

Advokat Odd Arild Helland, som er 48-åringens forsvarer, mener 37-åringens mange svarte hull fra drapsdagen ikke svekker hans egens klients sak.

– Det kompliserer ikke saken, fordi min klient har et bilde av hva som har skjedd. Hun vil gi sin forklaring i morgen.Hun erkjenner ikke straffskyld, fordi dette skrider over grensen for nødverge, sier Helland.

Aktor i saken, statsadvokat Trond Høvik, ønsker ikke å kommentere konkrete ting som er kommet frem i dag.

Rettssaken etter Kvinnherad-drapet startet mandag.

MENER FORKLARING VAR UPROBLEMATISK: 48-åringens forsvarer, Odd Arild Helland, mener 37-åringens forklaring ikke svekker den andre tiltaltes sak.