Nekter å gå inn i Taiman-saken

Justisminister Anders Anundsen (Frp) vil ikke involvere seg i saken til Taiman Agid Fatah (27), som i går ble sendt ut etter 13 år i Norge. – Saksbehandlingen har skjedd i tråd med vanlig praksis, sier han.

Anundsen

VIL IKKE BLANDE SEG: – Vi har heldigvis et system hvor vi har andre som behandler asylsøknader i dette landet, og ikke justis- og beredskapsministeren, sier Anders Anundsen (Frp).

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

Taiman Agid Fatah på Trandum

SENDT UT: Taiman Agid Fatah (27) ble mandag sendt til Irak.

Foto: Daniel D. Laabak

Etter at Fatah ble pågrepet i Bergen 29. januar, har saken vakt sterke reaksjoner blant støttespillere og politikere. Blant annet har bystyret i Bergen og SVs stortingsrepresentant Karin Andersen bedt justisminister Anders Anundsen gå inn i saken.

I går ble Fatah sendt ut av landet. Da NRK kontaktet Anundsen tirsdag formiddag, ville han først ikke uttale seg om saken.

– Han kan dessverre ikke uttale seg om saksbehandling i enkeltsaker, opplyste hans rådgiver André Kalve.

Da justisministeren besøkte politiet i Bergen senere tirsdag, stilte han imidlertid opp på et intervju. Men han har ingen planer om å etterkomme bergenspolitikernes ønske.

– Alle saker spiller inn når vi lager politikk

– Vi har heldigvis et system hvor vi har andre som behandler asylsøknader i dette landet, og ikke justis- og beredskapsministeren. Derfor kan ikke jeg gå inn i saksbehandlingen av enkelttilfeller. Jeg tror vi alle skal være glad for at vi ikke har et system hvor en justis- og beredskapsminister skal overprøve de vurderingene som er gjort av utlendingsforvaltningen, sier Anundsen.

Jeg synes det er veldig bra at folk engasjerer seg i ulike politiske spørsmål.

Justisminister Anders Anundsen (Frp)

– Det store engasjementet som har vært her i byen, hva sier det deg?

– Jeg synes det er veldig bra at folk engasjerer seg i ulike politiske spørsmål, sier Anundsen.

Han vil ikke uttale seg om hva han synes om at Taiman kom til Norge som 14-åring, var her i ungdomsårene, for så å få søknaden avslått, men antyder at saken kan få en viss betydning for fremtidens asylpolitikk.

– Alle saker og alle erfaringer en får vil spille inn når en lager politikk for fremtiden. Jeg er veldig opptatt av at vi ikke skal være enkeltsaksbasert i asyl- og innvandringspolitikken. Denne regjeringen vil ha en streng, men rettferdig asyl- og innvandringspolitikk, og det skal vi følge opp.

– Har skjedd i tråd med vanlig praksis

Anundsen sier at SVs Karin Andersen heller ikke vil få den tilbakemeldingen hun håper på.

– Jeg svarer på alle brev jeg får av Stortingets representanter, men det er altså utlendingsforvaltningen som er rette vedkommende å adressere den typen bekymring til. Her har saksbehandlingen skjedd i tråd med det som er vanlig praksis, og justis- og beredskapsministeren har heldigvis ingen rolle i å saksbehandle enkeltsaker, sier Anundsen.

Det er forøvring varslet protester mot utsendelsen i forbindelse med et Frp-møte Anundsen skal delta på i Bergen i kveld.