Hopp til innhold

Natasha blir hetset for å mate måker: – Folk slår, filmer og roper «dra til helvete»

KNARVIK (NRK): I fem år har mating av måker gitt Natasha Berg livsglede. Nå føler hun seg nesten knekt. – Jeg forstår ikke det voldsomme hatet, sier hun.

Natasha Berg ved Kvassnesstemma i Knarvik

GIR IKKE OPP: Natasha Berg mater måkene i Kvassnesstemma i Knarvik hver morgen og kveld.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Hver morgen og kveld er 55-åringen på plass ved det populære vannet Kvassnesstemma i Knarvik i Lindås. Da NRK møter henne, bærer hun på tre store spann med mat øremerket de mange måkene som holder til ved vannet.

– Det er viktig for meg. Måkene sliter med å finne mat og trenger reserver i kroppen før de flyr til sørligere strøk. Dessuten gir de meg livsglede. Jeg er har ingen familie. Når jeg er med måkene, er jeg ikke alene, sier Natasha Berg.

– Slått av eldre kvinne

Men det er mange som ikke setter pris på hennes kjærlighet til måkene. Nesten daglig blir hun oppsøkt av mennesker som ber henne reise og ryke og ikke mate «de flygende rottene».

Mange er aggressive. Noen tar bilder og film og truer med å legge det ut i sosiale medier.

– Folk kaller meg gal, syk og idiot. Mange henger seg opp i at jeg er utlending og sier de ikke vil ha meg her. Voksne menn og kvinner skriker meg opp i ansiktet. Flere har bedt meg dra til helvete. For et par dager siden slo en eldre dame til meg. Da tenkte jeg at nå er det nok, forteller Natasha.

Samme kveld la hun ut et svært personlig innlegg om hetsen på Facebook-gruppen «Oppslagstavle for Alver». Der tok hun et følelsesladd oppgjør med det hun føler er regelrett mobbing:

Jeg ber dere alle som mobber meg om å la meg og måkene være i fred. Jeg er alene, med få venner. Jeg har få gleder i livet, og en av dem er å mate måker. Livet deres gir meg livsglede og pågangsmot. Jeg plager ingen av dere.

Natasha Berg / Facebook

Natasha Berg mater måker i Kvassnesstemma i Knarvik

VOLDSOMT LIV: Måker og mange ender strømmer til når de ser Natasha komme med bøttene med mat. Matingen pleier ta ti til femten minutter.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Har kontaktet politiet

– Jeg var desperat. Jeg får hjertebank og begynner å skjelve bare jeg nærmer meg Knarvik. Hver eneste gang tenker jeg: «Hva kommer til å skje i dag?» Derfor skrev jeg på Facebook. Jeg så ingen annen løsning.

55-åringen har fått en rekke støtteerklæringer i etterkant. Selv håpet Natasha at innlegget skulle føre til at hun får gå i fred.

Da NRK var med henne ved Kvassnesstemma i Knarvik onsdag kveld, kom det ingen bort til henne.

Torsdag morgen skal hun ha blitt skjelt ut på nytt. Da tok Natasha kontakt med politiet.

Nordhordland lensmannskontor bekrefter overfor NRK at de har fått en henvendelse om saken, men sier de ikke kan foreta seg noe uten at det foreligger en konkret anmeldelse

Tre måkearter på rødlista

Måkebestanden har gått kraftig tilbake de siste 30–40 årene, og tre av Norges åtte måkearter er på rødlista over utrydningstruede dyrearter. Det gjelder fiskemåke, hettemåke og krykkje.

Ifølge forskere er årsaken både klimaendringer og endrede næringsforhold langs kysten. Også rovdyr som havørn og mink truer måken. Derfor trekker fuglene ofte inn til byene hvor de får både fred og tilgang på mat.

I byer og bynære strøk fører måkeflokkene ofte til frustrasjon, spesielt i hekkeperioden, hvor måkene kan gå til angrep på mennesker som kommer nær reirene deres.

– Kan du forstå at naboer er frustrert over at det er mange måker rundt vannet og ikke ønsker at de skal få flere grunner til å være her?

– Knarvik er en kystby. Måkene hører naturlig til her. Da burde man ha bosatt seg et annet sted sier Natasha Berg.

Les også: Måkeunger angrepet med byggskum: – Dette er ren sadisme!

Inger Johanne Graff hos Dyrebeskyttelsen i Bergen

RYSTET: Inger Johanne Graff mener Natasha Berg bør anmelde trakasseringen.

Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK

Dyrebeskyttelsen: – Anmeld dem!

Leder Inger Johanne Graff i Dyrebeskyttelsen Norge avd. Bergen og Hordaland er rystet over det Natasha Berg opplever. Hun anbefaler henne å anmelde folk som trakasserer henne.

– Rett og slett hjerteskjærende å høre. Tenk at hun må gjennomgå dette bare fordi hun bryr seg om andre enn seg selv, sier Graff.

– Folk mater ender og duer hele tiden. Hvorfor skal ikke det være greit å gjøre det samme med måker?, spør hun.

Graff mener synet på måker er blitt så ille at det kan snakkes om et regelrett måkehat. Dyrebeskyttelsen får mange henvendelser om hekkende måker og måkeunger.

– Men det er ikke fra folk som er bekymret for dem. Det er godt voksne folk, mest menn, som vil at vi skal komme og fjerne dem. Da har man jo ikke skjønt noen ting, sier Graff.