Hopp til innhold

Nabo om skogbrann: – Det smalt og så begynte det å brenne

Et lynnedslag skal være årsaken til brannen. – Det smalt momentant, og så begynte det å brenne, sier nabo. Omfanget av brannen er fortsatt ukjent.

Brann Fitjar

SKOGBRANN: Det begynte å brenne på Tveitafjellet i Fitjar torsdag kveld.

Foto: Ingvild Siglen Berger

Brann Fitjar

RØYK: Nabo Inge Tufteland fryktet at brannen ville spre seg til bebyggelse.

Foto: Ingvild Siglen Berger

Klokken 19.38 mottok politiet i Sunnhordland politidistrikt melding om en skogbrann på Tveitafjellet i Fitjar. Et lyn slo ned i området, og det skal være årsaken til brannen.

Inge Tufteland er nærmeste nabo, og var vitne til lynnedslaget.

– Plutselig kom det et skikkelig lyn, det smalt momentant også begynte det å brenne. Det var et veldig smell, og jeg forstod at det slo ned rett i nærheten av huset mitt. Brannen ligger rett på kanten av fjellet over huset vårt, sier Tufteland til NRK.

Klokken 21.12 melder politiet på twitter at de har fått kontroll på brannen.

Laster Twitter-innhold

– Kan spre seg til hus

Politi og brannvesen slet i lang tid med å komme seg frem til brannstedet.

– Brannen ligger på et sted hvor det er vanskelig å ta seg frem. Brannmannskap og politi er på stedet nå, og vurderer om de skal sende inn et brannhelikopter, sier operasjonsleder i Sunnhordland politidistrikt, Jarle Utne Reitan til NRK.

Det har vært varmt på Vestlandet de siste dagene. Tufteland forteller at det er tørt i området. Han frykter brannen vil spre seg.

– Det blåser mye her og det har vært høye temperaturer her i dag. Det er tørt og det er mye lyng der oppe. Jeg er sikker på at brannen vil spre seg.

– Kan det spre seg mot bebyggelse?

– Ja, men ikke mot huset mitt. Hvis brannvesenet ikke får kontroll på brannen kan det nok spre seg til annen bebyggelse.

– Har ikke kontroll

Politiet opplyser at brannvesenet foreløpig ikke kjenner til omfanget av brannen, og sier at det ikke er fare for spredning til bebyggelse, men de utelukker det ikke.

– Hvis dette får utvikle seg til å bli en stor skog- og lyngbrann, vil det være fare for bebyggelse etter hvert, sier operasjonsleder Reitan.

– Har dere kontroll på brannen?

– Nei, det er ikke meldt om kontroll på brannen.

NRK oppdaterer saken.