Nå velger flere bensin enn diesel

I 2013 kjøpte hordalendingene flere bensin- enn dieselbiler for første gang på syv år.

Tett trafikk over Danmarksplass

FLERE BENSINBILER: Dieselbilene har blitt beskyldt for å være en sterk bidragsyter til dårlig luftkvalitet i Bergen, grunnet høye utslipp av NOx-gasser. Nå er bensinbilene tilbake på salgstoppen i Hordaland.

Foto: Åge Algerøy / NRK

Årsoppsummeringen Opplysningsrådet for Veitrafikken har gjort av bilsalget i Norge viser økning i antall bensinbiler kontra dieselbiler i Hordaland. Det er første gang siden 2006 at bensin selger mer enn diesel, skriver BT.

I Hordaland ble det i fjor solgt 5.765 nye personbiler som går på bensin - mot 5.453 dieseldrevne personbiler.

Det innebærer en økning på 28 prosent fra 2012 i salg av bensinbiler, og en tilsvarende nedgang på 20 prosent i salg av dieselbiler.

Flest dieselbiler på landsbasis

Dieselbilene har fått et frynsete miljørykte, blant annet har Astma- og allergiforbundet gått og krevd strenge restriksjoner på slike biler i forbindelse med luftforurensingen i Bergen sentrum.

På landsbasis var dieselbiler fremdeles klart i flertall, selv om stadig flere velger miljøvennlige løsninger som el- og hybridbiler.

Den sterke økningen i salget av nye bensinbiler innbefatter også hybridbiler, som går både på bensin og batteri, skriver BT.

Opp 4 prosent totalt

I Hordaland troner Toyota på listetoppen over flest solgte nye personbiler i 2013 - med et salgsvolum på 1711 biler, 140 flere biler enn Volkswagen. Deretter følger Volvo, Nissan, Ford, Audi og BMW.

Totalt ble det solgt 12.368 nye personbiler i Hordaland i fjor, en økning på fire prosent fra året før. Det er omtrent samme økning som på landsbasis.