Nå starter hun regjeringsforhandlingene

Begynner allerede denne uken å bygge den borgerlige koalisjonen som skal styre landet.

Erna Solberg

NÅ STARTER DET: Erna Solberg kan ikke hvile på laurbærene etter valgseieren. Nå starter harde regjeringsforhandlinger på borgerlige side. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

I ettermiddag holdt Høyre-leder Erna Solberg en pressekonferanse, hvor hun sa at hun allerede i dag har holdt samtaler med alle partilederne på borgerlig side.

– Vi er enige om å starte sonderingene allerede denne uken, for å se om det er mulig for alle fire å danne en regjering sammen, sa Solberg på pressekonferansen.

SE OGSÅ: Her er de ferskeste valgresultatene fra Hordaland.

Vanskelige forhandlinger

Hun la imidlertid ikke skjul på at det er en rekke problematiske saker hvor det kan bli vanskelig å forene Venstre, KrF, Høyre og Frp.

– Det er i denne sonderingsfasen hvor vi skal finne svar på de mest utfordrende spørsmålene. Deretter vil vi gå mer i dybden i alle sakene i forhandlinger, sa Solberg.

Hun advarte mot spekulasjoner i mediene, og ba folk smøre seg med tålmodighet.

– De rødgrønne begynte ikke regjeringsforhandlingene i 2005 før i slutten av september. Ingenting er klart før alt er klart, poengterte Solberg.

NB: Klokken 13 holder Arbeiderparti-leder Jens Stoltenberg sin dagen derpå-tale.

Vil endre statsbudsjettet

Høyre-lederen blir den første statsministeren fra Bergen på 78 år, og vil få sitt mandat fra et storting som er et av de borgerligste siden krigen.

Men før Solberg tar over tøylene i regjeringskvartalet, skal den rødgrønne regjeringen legge frem sitt statsbudsjett for 2014, et budsjett som Høyre-lederen varsler endringer i.

– Vi kommer til å gjøre endringer i statsbudsjettet for 2014. Men vi har klare og tydelige prioriteringer. Vi er enige om etter- og videreutdaning av lærere, enige om få ned helsekøene og redusere arveavgiften, sa Solberg.