Hopp til innhold

Nå skal mobiltelefonen din redde liv på brann- og ulykkessteder

Direktesendt video fra folks mobiltelefoner skal hjelpe brannvesenet i krisesituasjoner. Systemet er nå i drift over hele landet.

Nytt system skal hjelpe brannvesenet

OPPDATERER SEG VIA MOBILEN DIN: Når du melder fra om brann kan brannvesenet sende en lenke til mobilen din. Via den kan de få inn direktebilder fra branner og ulykker.

Foto: Seline Larsen / NRK

La oss si at du er først på et ulykkessted og ringer 110-sentralen. Da kan du nå bli bedt om å filme. Det som skjer er at sentralen sender deg en sms med en lenke du må klikke på.

Det nye systemet ble først testet ut av Bergen brannvesen. Erfaringene var så positive at det når er tatt i bruk også i resten av landet. Sist ut var brannvesenet i Florø.

– Et bilde sier mer enn 1000 ord. Derfor er det kjempeviktig å få dette nye systemet i drift. Det sier brannmester i Flora brannvesen, Bjarte Nesheim.

Brannmester Bjarte Nesheim i Florø

SKJERM I BRANNBILEN: Brannmester Bjarte Nesheim på jobb med det nye systemet.

Foto: Seline Larsen / NRK

Livreddende

Systemet ble utviklet av Bergen brannvesen over to år sammen med teknologibedriften Incendium i Danmark.

I stedet for en app, som folk må laste ned, kom de opp med en lenkeløsning. Den skal fungere på alle moderne smarttelefoner.

Kjell Thore Olsen har vært brannmann i 31 år og har arbeidet med det nye systemet.

– Vi har en del tilfeller der vi kan dokumentere at det nye systemet har vært med på å redde liv.

– Vi hadde for eksempel en person som fikk en brannskade. Den ble først ikke oppfattet som alvorlig. Da vi fikk bilde av skaden ble det imidlertid rekvirert helikopter med en gang.

Kjell Thore Olsen

– BERGER LIV: Kjell Thore Olsen har 31 års erfaring som brannmann i Bergen.

Foto: Sissel Rikheim / NRK

Unikt system

Ifølge brannsjef Leif Linde i Bergen brannvesen er systemet unikt.

– Det gjør at vi kan ta de rette grepene allerede før vi er kommet frem til brannstedet. Dette er spesielt viktig nå vi har lang vei å kjøre til brannstedet.

Lange avstander når man rykker ut er noe man er vant til i Florø.

– Også i denne sammenhengen er en slik livestream viktig. Dette systemet er kommet for å bli. Vi må bruke det på en god måte, sier brannmester Bjarte Nesheim.

Brannvakta på 110-sentralen Hordaland Bergen brannstasjon

110-SENTRALEN I BERGEN: Dette er en av sentralene som nå kan styre mobiltelefonen din for å få hjelp ved branner og ulykker.

Foto: Simon S. Brandseth / NRK

Kan være upopulært

Nå står julefeiringen for døren. Denne perioden blir av mange regnet som årets mest brannfarlige. Det nye mobilbaserte systemet kan raskt bli viktig både ved branner og ulykker i høytiden.

Det er imidlertid ikke alltid verken lett eller spesielt populært å stille seg opp å filme ved slike hendelser.

– Det folk bør gjøre er å opplyse både høyt og klart at de filmer for alarmsentralen, er oppfordringen fra Kjell Thore Olsen.