Nå skal flere få oppleve Vøringsfossen

Arbeidet med å gjøre Vøringsfossen i Hardanger tryggere og tilrettelagt for flere er nå i gang. – Alle skal få oppleve fossen på en ny måte, sier Statens Vegvesen.

Vøringsfossen

SPEKTAKULÆR UTSIKT: Hittil har ikke utsiktspunktene ved Vøringsfossen vært tilrettelagt for bevegelseshemmede. I 2020 skal etter planen alle få muligheten til å se den spektakulære utsikten.

Foto: Ole Helø

Onsdag markerte Statens vegvesen starten på utbyggingen av Vøringsfossen ved å legge ned den første grunnsteinen ved den populære turistattraksjonen.

– Det er en stor ære å bli tildelt dette oppdraget, og spesielt hyggelig å få gjøre det her ved Vøringsfossen, som er det mest berømte turistmålet vi har her. Tusener på tusener har vært her, og alle har et forhold til Vøringsfossen, sier regionveisjef Helge Eidsnes i Statens vegvesen Region Vest til NRK.

Vøringsfossen er en av Norges mest besøkte turistattraksjoner. Området er preget av langvarig slitasje og mangelfullt servicetilbud. Dessuten er store deler av kanten mot foss og juv ikke sikret. Det har ført til flere dødsulykker.

Utbyggingen skal gjøre det tryggere og mer tilrettelagt for folk å se den spektakulære fossen.

– Det er forferdelig at vi har hatt flere dødsulykker her, vi kan ikke ha det slik. Man skal kunne besøke fossen uten at det er fare for liv og helse.

LA NED GRUNNSTEIN: Statens vegvesen la onsdag ned grunnsteinen ved Vøringsfossen for å markere starten på utbyggingen av attraksjonen.

– En gledens dag

Fareskilt ved Vøringsfossen

FARESKILT: Ved Vøringsfossen er det satt opp skilt for å advare besøkende om faren ved å ramle. I 2020 skal det være tryggere å ferdes langs den populære fossen.

Foto: Ingvild Nave / NRK

Når utbyggingsplanene er gjennomført vil attraksjonen få en betydelig visuell og sikkerhetsmessig oppgradering, med nye utsiktspunkter, en gangbro over fossen, samt tilrettelegging med universell utforming slik at alle får gleden av den spektakulære utsikten.

– Vøringsfossen skal være tilgjengelig for alle, også bevegelseshemmede. Det er den ikke i dag og det skylder vi de. Nå skal alle få oppleve Vøringsfossen på en ny måte, sier Eidsnes i Statens Vegvesen.

Ordfører i Eidfjord, Anved Johan Tveit

FORNØYD: Ordfører i Eidfjord, Anved Johan Tveit gleder seg til utbyggingen er ferdig i 2020.

Foto: Tale Hauso / NRK

Ordfører i Eidfjord, Anved Johan Tveit er glad utbyggingen endelig er i gang.

– Det er en stor gledens dag for Eidfjord, men også for alle som ønsker turister til Norge.

– Har du ventet på dette?

– Ja, det er klart, men nå er vi endelig i gang, og det er jeg veldig glad for. Dette prosjektet har vært verdt å vente på, sier ordføreren.

Ferdig i 2020

Oppgraderingen ved Vøringsfossen er et spleiselag mellom Statens vegvesen og Eidfjord kommune, Hordaland fylkeskommune og Hardangerrådet.

Arkitekten bak prosjektet, Carl-Viggo Hølmebakk, mener utbyggingen vil gjøre Vøringsfossen til en flottere attraksjon.

– Vi tror og håper det vil bli et fantastisk sted å være. Stedet er fantastisk i dag, men det er ikke godt nok sikret. Stedet skal hindre ulykker og være optimalt sikret, men vi kan ikke forhindre at folk hopper over gjerder eller lignende, sier Hølmebak.

–​ Hvordan vil turister oppleve prosjektet?

Dårlig sikkerhet

SKAL SIKRES: Skissen viser hvordan utbyggingen rundt Vøringsfossen skal bli. Prosjektet er tegnet av arkitekt Carl-Viggo Hølmebakk.

Foto: Carl-Viggo Hølmebakk AS Arkitektkontor / Illustrasjon

– Vi er opptatt av arkitekturen, men samtidig håper vi at inntrykket av fossen og naturen vil bli det største inntrykket for turistene, sier arkitekten.

Attraksjonen vil være tilgjengelig for besøkende under hele byggeperioden. Hele prosjektet skal etter planen stå ferdig i 2020.