Nå skal det bli sikrere å besøke Vøringsfossen

Statens vegvesen setter nå i gang utbyggingen ved reiselivsikonet Vøringsfossen i Eidfjord i Hordaland. Første byggetrinn er lyst ut på anbud, med sikte på byggestart til sommeren.

Vøringsfossen

SLIK TAR DEN SEG UT I DAG: Vøringsfossen har et loddrett fall på 145 meter og et totalt fall på 182 meter.

Foto: Ole Helø

Vøringsfossen er en av Norges mest besøkte turistattraksjoner. Området er preget av langvarig slitasje og mangelfullt servicetilbud. Dessuten er store deler av kanten mot foss og juv ikke sikret. Det har ført til flere dødsulykker.

Når utbyggingsplanene nå blir gjennomført vil attraksjonen få en betydelig visuell og sikkerhetsmessig oppgradering, med nye utsiktsplattformer, en spektakulær gangbro over fossen, nye stier samt forbedrede publikumsfasiliteter som parkering og toaletter. Prosjektet er tegnet av arkitekt Carl-Viggo Hølmebakk.

Dårlig sikkerhet

SLIK VIL DET SE UT: Tegning av planlagt anlegg med sikre stier og utsiktsplasser ved Vøringsfossen.

Foto: Carl-Viggo Hølmebakk AS Arkitektkontor / Illustrasjon

Spleiselag mellom vegvesenet og kommunen

Oppgraderingen ved Vøringsfossen er et spleiselag mellom Statens vegvesen og Eidfjord kommune, Hordaland fylkeskommune og Hardangerrådet.

Etter mange år på planleggingsbordet er det nå endelig klart for oppstart. Prosjektet vil bli delt i flere faser. Første byggetrinn gjennomføres i 2015–2017 og omfatter utsiktsplattformer og parkering ved Fossli hotell.

– Under hele byggeperioden vil attraksjonen være tilgjengelig for besøkende, og allerede til turistsesongen 2016 vil det første, nye utsiktspunktet stå klart. Hele prosjektet skal etter planen stå ferdig i 2020, sier prosjektleder Kjersti Wold i Statens vegvesen.

Del av satsingen på Nasjonale turistveger

Riksvei sju over Hardangervidda er nasjonal turistvei, og utbyggingen ved Vøringsfossen blir del av denne satsingen. Til sammen 18 utvalgte strekninger fra Varanger i nord til Jæren i sør er del av prosjektet. Fellesnevneren for den norske turistvegsatsingen er spektakulær arkitektur og kunst i storslått natur.

I Eidfjord kommune ser man frem til at utbyggingen skal komme i gang.

– Dette har vi ventet på i mange år og vi setter stor pris på at arbeidet kommer i gang, sier ordfører Anved Johan Tveit, til NRK.

– Nå vil kommunen bli satt på kartet på en helt ny måte. Samtidig er utbyggingen positiv også for Hardanger og resten av Vestlandet.

Vøringsfossen

UTSIKTSPLATÅ: Området vil bli sikret og det vil bli en fantastisk utsikt ut over den spektakulære og fantastiske Vøringsfossen.

Foto: Carl-Viggo Hølmebakk AS Arkitektkontor / Illustasjon