Nå sier vegvesenet unnskyld til bilistene

Statens vegvesen legger seg flate for den massive kritikken mot dårlige vinterveier.

snøkaos Kvamskogen

VOGNTOG STO FAST: Dette vogntoget fikk problemer på Kvamskogen mandag 15. desember. Nå beklager Statens vegvesens ansvarlige for strekningen overfor trafikantene.

Foto: Sissel Rikheim / NRK

Etter at vinterværet kom til Hordaland 15. desember, har politiet og Vegtrafikksentralen hatt sin fulle hyre med å svare på telefoner fra sinte bilister som reagerer på mangelfull salting og brøyting på veiene.

Det har ikke vært godt nok.

Bente Bergstø i Statens vegvesen

Det første snøfallet førte som vanlig til mange trafikkulykker og stengte veier, men også tirsdag kveld virket vinterværet å komme overraskende på brøytemannskapene.

LES OGSÅ: Bussjåfør satt fastklemt etter voldsom krasj

Også NRKs trafikktelefon har glødet. I dag ble Statens vegvesen konfrontert med klagene fra bilistene da de gjestet NRK Hordalands ettermiddagssending på radio. Det endte med at de la seg flate for kritikken.

– Jeg må bare beklage fra Statens vegvesen sin side, at trafikantene har opplevd at det har vært så dårlig på veiene i flere dager. Det har ikke vært godt nok, sa Bente Bergstø, vegvesenets ansvarlige for brøytingen i store deler av fylket.

I krisemøte med entreprenøren

Meldinger om vogntog som står fast på E16 nord for Voss har vært en av gjengangerne de siste dagene. I går fortalte NRK at vegvesenet vurderte å bøtelegge entreprenøren som i år har overtatt ansvaret for dette området.

Bente Bergstø

BEKLAGER: Byggeleder i Statens vegvesen, Bente Bergstø.

Foto: Statens vegvesen

I dag har de to partene holdt krisemøte.

– Jeg ville ha svar på om vi fremover skal oppleve samme standard på veiene som vi har hatt til nå, sier Bergstø.

Hun sier hun fikk flere forklaringer på hvorfor veiene har sett ut som de har gjort.

– En ny entreprenør skal også lære underentreprenørene å kjenne. Det kan være litt oppstartsproblemer, og også problemer med materiell. I tillegg har det vært kaotiske forhold de siste dagene, med temperaturer rundt null og til dels kraftige snøbyger. Vi har kanskje vært litt for sent ute med diverse utstyr, og dermed fått den berømte «sålen» på veien, sier Bergstø.

Lover ekstra mannskaper og brøytebiler

Både issåler og hålkeføre har ført til utforkjøringer, kollisjoner, vogntog som står fast og stengte veier. Bergstø sier ekstra ressurser skal settes inn for å unngå at det samme skal skje igjen.

Nå håper vi at disse problemene er et tilbakelagt kapittel.

Bente Bergstø i Statens vegvesen

– Det blir ekstra mannskap, brøytebiler og høvler. Entreprenøren skal ha godt nok materiell, og nå håper vi at disse problemene er et tilbakelagt kapittel, sier Bergstø.

Hun vil ikke ut med om de har bøtelagt entreprenøren etter fiaskoen under det første snøfallet, men sier vegvesenet tar ansvaret sammen med entreprenøren.

– Hva har dere lært av dette?

– At en må være tidlig nok ute, følge med på været, og være i forkant. Man må lese hva som kommer til å skje på veiene, sier Bergstø.

LES OGSÅ: Er dette dagens blideste bilist?

Politiet dirigerer trafikken etter kaos på veiene
Foto: Runa Victoria Engen / NRK