Fra i dag kan du søke om penger til plastrydding

I tre uker fremover åpner regjeringen pengesekken på 35 millioner kroner. – Det er nesten ingen begrensninger på hvem som kan søke, sier ministeren.

Skolebarn leter etter plast i skjærgården

RYDDER: Frivillige langs store deler av kysten har satt i gang store ryddeaksjoner etter at hvalen med plast i magen ble funnet ved Sotra i Hordaland.

Foto: Elise Angell / NRK

Fra i dag og tre uker fremover kan organisasjoner, foreninger og private aktører søke om midler fra Miljødirektoratet til rydding av plast.

– Det er nesten ingen begrensninger på hvem som kan søke om disse pengene. Det som er viktig er at aktivitetene er innrettet på å rydde plast langs strender. Det er en forutsetning at det bidras med egeninnsats, forklarer klima- og miljøminister, Vidar Helgesen.

Gir ikke penger til privatpersoner

Privatpersoner kan ikke søke om disse midlene, men det finnes likevel muligheter dersom man vil engasjere seg, ifølge Helgesen.

Redegjørelse for forbvaltning av ulv på Stortinget

GIR UT 35. MILL: – Vi ønsker å gi midler til folk som vil rydde strender, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix


– Privatpersoner kan bli med i frivillige organisasjoner og foreninger som kan søke, og dermed bidra på den måten, forklarer han.

Det viktigste er at pengene går til ulike tiltak som kan bidra til å få bort plastforsøpling.

– Vi ønsker å gi midler til folk som vil rydde strender, havbunn, fjerne kasserte fritidsbåter og drive forebyggende informasjonstiltak. Pengene kan også gå til utvikling av nye metoder for å rydde søppel, sier klima- og miljøministeren.

Store mengder plast og avfall langs kysten

KYST: Vestlandskysten er full i plast i viker og på skjær. Stadig flere har dratt ut for å rydde kysten.

Foto: Sissel Rikheim / NRK

– Planlagt lenge før plasthvalen

Tiltaket er et initiativ fra samarbeidspartiene, og Helgesen forteller at dette har vært planlagt lenge før den mye omtalte gåsenebbhvalen dukket opp med hele 30 plastposer i magen. Den har skapt et enormt engasjement de siste ukene.

– Vi ble enige om denne bevilgningsøkningen lenge før plasthvalen skylte i land. Problemet har vært kjent og vi har vært opptatte av å øke innsatsen mot det, forteller Helgesen.

Samarbeidspartiene er enige om at det må utvikles metoder over tid for å bli flinkere til å rydde opp.

– Det er svært gledelig å se at det er et økt folkelig engasjement rundt dette. Det er også kjekt at samarbeidspartiene kan være enige for en gangs skyld, sier Steinar Reiten i KrF.

Han understreker også hvor viktig det er med samhandling mellom frivillige og det offentlige.

– For oss er det for eksempel viktig at folk som rydder på strendene skal slippe å betale for å levere fra seg søppelet, sier han.

Gåsenebbhval

HVAL: I slutten av januar ble denne syke gåsenebbhvalen tatt opp av sjøen utenfor Sotra.

Foto: Frederik Økland / NRK

«Tøyseplast»

Ruben Oddekalv i Norges Miljøvernforbund er positiv til ryddefondet, men mener det må lovendringer til for å få holdbare resultater.

– Engangsplast er tøyseplast som vi ikke trenger. Vi må få på plass et forbud mot både plastposer, fruktemballasje og annen unødvendig plast, mener han.

Klima- og miljøminister Helgesen er uenig.

– Plastposer er et lite miljøproblem her i Norge. Og de er viktige i avfallshåndteringssystemet vårt ettersom vi kaster søppelet vårt i plastposer, sier han.

Plast

ET HAV AV PLAST: Hvert minutt havner 15 tonn plast i havet, ifølge forskere.

Foto: Sølve Rydland / NRK