Nå kan du bygge uten å spørre noen

Fra og med i dag får du bygge små tilbygg uten å søke om tillatelse, verken fra kommunen eller naboen. Konfliktrådet oppfordrer likevel til en god dialog for å beholde nabofreden.

Kommunalminister Jan Tore Sanner vil gjøre det enklere for folk flest å bygge garasje og uthus uten å måtte søke tillatelse fra kommune eller naboer. Han forteller i intervjuet om endringene i loven, illustrerer hva det vil si og vi er rundt en garasje som ligger kun en meter fra nabotomten.

KOMMUNALMINISTEREN DEMONSTRERTE: Tidligere i år forklarte kommunalminister Jan Tore Sanner (H) til NRK hvordan de nye lovene fungerer i praksis.

Det forteller byggesakssjef i Bergen kommune, Petter Wiberg.

– Etter reglene som trår i kraft i dag kan du bygge opptil 50 m² på tomten din uten å søke kommunen om tillatelse. Det kan være en bod, et redskapsskur, en garasje og lignende, sier han.

Skal forenkle byggeprosessene

Du kan også bygge på huset ditt i mindre grad, med tilbygg opptil 15 m² Levegger og lignende kan du sette opp så tett som en meter fra tomtegrensen. Holder du deg innenfor dette slipper du både byggetillatelse og nabovarsel.

– Det er tenkt at man skal forenkle byggeprosessene, og at myndighetene kan konsentrere seg om de store, tunge prosjektene. Folk skal selv få ta ansvar for mindre, enkle tiltak, forteller Wiberg.

Men selv om den nye byggeloven gir større frihet, er det enkelte ting du må huske på.

– Før du bygger noe, er det veldig viktig at du sjekker kommunen sine byggeplaner. Disse må du fortsatt ta hensyn til, forklarer Wiberg.

– Cowboytilstander

Ole Jacob Broch og kona, Kirsten Broch bor i Bjørndalen i Bergen. Ekteparet har ingen planer om å bygge ut, selv om de nye reglene gir dem ny byggefrihet.

Hvis du får en idé en kveld kan du begynne allerede neste morgen.

Kirsten Broch
Ole Jacob Broch

INGEN STORE BYGGEPLANER: Selv om han nå har mulighet til å bygge større tilbygg, har ikke Ole Jacob Broch noen planer om det.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Med et nybygg på 50 m², kan du i teorien bygge deg en garasje på 7x7 meter.

– Hvis du får en idé en kveld kan du begynne allerede neste morgen. Det som blir bygget kan jo bli litt tilfeldig. 50 m² er jo ganske mye, det er jo et lite hus, sier Kirsten.

Asbjørn Vårtun er en av dem som skal bygge garasje, men han har fulgt de gamle lovene og søkt kommunen om tillatelse. Han er skeptisk til den nye byggeloven.

– Det er kanskje greit for den som skal bygge, men konsekvensene er kanskje ikke så gjennomtenkt i forhold til naboene. Jeg tror det kan bli litt cowboy, sier han.

– Ha en god dialog med naboen

– Byggene kan være ganske store og virke ruvende. I alle fall med tanke på at de kan være opptil fire meters høyde, sier Wiberg.

Han legger vekt på at det er viktig med en god dialog med naboene som blir berørte av en eventuell bygging. Den nye loven gir nemlig ingen klagerett.

– Noe av det aller viktigste å huske på er å snakke med naboen først. Å la være å fortelle om sine planer kan være litt uheldig, sier han.

Petter Wiberg

SNAKK MED NABOEN: Selv om du i teorien slipper å spørre naboen om lov til å bygge, kan det være lurt å ha en god dialog med dem, sier Petter Wiberg.

Foto: Marie Furhovden / NRK

Her får Wiberg støtte fra leder i Konfliktrådet i Hordaland, Terje Christian Myklebust.

– Lytt til naboen hvis de har andre behov, ønsker og innspill på byggeplanene. Det handler om å være lit raus med hverandre, de fleste ønsker jo et godt naboskap, sier han.