Dette bergensløpet blir større enn Birken

Bergen City Marathon får deltakerrekord og seiler nå opp som ett av landets tre største trimløp.

Bergen City Marathon 2015

DELTAKERREKORD: Bergen City Marathon får rekorddeltakelse i år og er ett av landets tre største trimløp. Løypen går gjennom hele sentrum, inkludert Fjellveien, Bryggen og Fisketorget. Her fra fjorårets folkefest.

Foto: Christine Kongsvik / NRK

– Det er ennå to uker igjen til løpet (30. april), men vi har allerede passert fjorårstallet på 9200 deltakere. Vi er selvfølgelig strålende fornøyd, sier Roger Gjelsvik i arrangørklubben TIF Viking.

Til sammenligning var det i år under 10.000 løpere som startet Birkebeinerrennet på ski. 9039 deltakere gikk de 56 km fra Rena til Lillehammer i påsken. Arrangøren tapte sju millioner kroner i forhold til i fjor.

Bergen City Marathon (BCM) opplever en motsatt trend. Aldri før har så mange meldt seg på mosjonsløpet i Bergen der du kan velge mellom barneløp, stafett, 5 km, halv- eller helmaraton (42,2 km).

Oppvarming halvmarathon

FØR LØPET: Her er det oppvarming før halvmaraton i en tidligere utgave av Bergen City Marathon.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

Oslo Maraton topper listen

  • Oslo Maraton er fortsatt det klart største mosjonsløpet i Norge. Nærmere 23.000 løpere travet rundt i hovedstadens gater i 2015.
  • Sykkelbirken hadde i fjor 14.200 påmeldte til hovedrittet, som er størst i sitt slag i verden.
  • Men BCM nærmer seg sakte, men sikkert. Målet på sikt er 15.000 deltakere.

– Hva er nøkkelen til suksessen?

– Jeg tror det er fordi vi har et folkelig arrangement som treffer veldig mange. Vi har fokus på det sosiale. Dette er et løp for mannen i gaten, ikke for dem som er opptatt av tider. Vi har en tett og god løype gjennom Bergen sentrum, som skiller seg fra andre der man løper utenfor sentrum og over byggeplasser. Her løper du gjennom Fjellveien, over Bryggen og Nordnes, sier BCM-arrangøren til NRK.

Til sammenligning har New York City Marathon over 50.000 deltakere. Men USA-løpet er langt ifra størst i verden. I 2012 deltok 209.000 mennesker i et løp på Filippinene.

LES OGSÅ: – Jeg var min største fiende

Løping tar av

– Hvor mye arbeid har dere lagt ned for å gjøre BCM attraktivt?

– Et enormt arbeid. Vi har vært heldige med markedsføringen og gjort en stor jobb internt. Men den viktigste markedsføringen er at folk synes det er kjekt å være med., opplever noe stort og kommer tilbake sammen med andre. Derfor har vi økt fra 1700 til nesten 10.000 deltakere på fire år.

– Det er en trend i tiden at folk ønsker å løpe. Mange konkurranser i Norge har en sterk økning, konstaterer Roger Gjelsvik.