Nå gjør de tabuene tilgjengelig for alle

I dag åpnet denne duoen arkivet som tar vare på de lesbiske og homofile sin historie. Temaet var tidligere forbundet med fortielse, straff og skam.

Created by InfoDispatcher

GLADE FOR ÅPNING: Runar Jordåen, prosjektleder for Skeivt arkiv og Karen-Christine «Kim» Friele smiler fornøyd under dagens åpningsseremoni på Universitetet i Bergen.

«Skeivt arkiv» har satt seg mål om å ta vare på LHBT-personers historie. LHBT er en samlebetegnelse for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Senteret hadde offisiell åpning på Juridisk fakultet ved Universitetet i Bergen (UiB) onsdag.

Fornøyd Kim Friele

En nøkkelperson bak opprettelsen av arkivet er Karen-Christine «Kim» Friele.

– Litt uvirkelig, men de fleste gamle mennesker blir spurt hva de ønsker skal stå igjen seg. Jeg er veldig glad for at dette arkivet står igjen etter meg, blir verdsatt og tatt godt vare på for fremtiden, sier Friele til NRK.

I 50 år har hun samlet dokumentasjon om den norske homokampen. I juni 2013 overleverte Kim Friele hele arkivet sitt til Universitet i Bergen, en seremoni som du kan se i dette NRK-klippet:

Kim Friele overrekte tysdag det private arkivet ho har samla saman gjennom 50 års kamkamp for rettane til homofile og lesbiske. Frå no av vert arkivet Universitet i Bergen sin eigedom.

Dokumenter fra arkivet er nå tilgjengelig på nettet, melder uib.no.

En forsømt historie

Skeivt arkiv er et nasjonalt dokumentasjonsprosjekt ved Universitetsbiblioteket i Bergen for å bevare, dokumentere og formidle norsk LHBT-historie.

Skeiv historie har vært en historie om skam, fortielse, undertrykking og straff. Inntil 1972 var sex mellom menn i prinsippet forbudt her til lands. På tross av denne typen fordømmelse finnes det i norsk historie gjennom århundrene mange spor etter personer som har levd «skeivt» på tvers av samfunnets normer.

– Til tross for en forståelse av Norge som liberalt og homovennlig, har ivaretagelsen av den skeive historien hittil vært helt forsømt, sier Runar Jordåen, prosjektleder for Skeivt arkiv til UiBs nettsider.

Created by InfoDispatcher