Hopp til innhold

Nå er sjansen stor for å møte huggorm

Kari Cecilie (21) møtte fullvoksen huggorm i Stoltzekleiven torsdag. – Ormen krøp ned trappene, slik at folk måtte flytte seg, sier hun. Skal du på fjelltur i helgen, er sjansen stor for at også du støter på orm.

Huggorm i Stoltzekleiven

SNEK SEG NEDOVER: Huggormen likte dårlig turgåere som snoket og tok like godt trappene fatt nedover Stoltzekleiven.

Foto: Kari Cecilie Egeland

Kari Cecilie Egeland

LIKE BLID: Kari Cecilie Egeland ble ikke skremt da hun møtte ormen, men valgte en annen vei ned igjen fra toppen av Stoltzen.

Foto: Privat

21-åringen fra Sotra var på trimtur 14.30-tiden i går ettermiddag da hun støtte på ormen i den bratte turløypen Stoltzekleiven i Bergen.

Helt oppe ved «Melkesyren», partiet hvor selv de topptrente kjenner det godt i beina, ble hun og en annen turgåer obs på noe som lå og slanget seg like ved siden av trappetrinnene.

LES OGSÅ: I år vil en halv million mennesker gå opp 800 slike trappetrinn

Gikk midt i trappene

– Det var en voksen huggorm som lå og solte seg. Da jeg stoppet opp for å ta bilde av den, begynte den å krype nedover trappetrinnene. Jeg måtte flytte meg, og den fortsatte nedover midt i trappene, slik at folk måtte gå til siden for ikke å tråkke på den, sier Kari Cecilie Egeland til NRK.

– Jeg ble ikke redd, men hadde garantert blitt det om jeg hadde vært nær å tråkke på den, sier hun. Det var Bergensavisen som først meldte om ormen i Stoltzen.

Førsteamanuensis og huggormekspert Dag Dolmen ved NTNU er ikke overrasket over observasjonen og sier mange kan risikere å støte på huggorm i fjellet denne helgen.

– Er i ferd med å spre seg

– Huggormen har kommet frem mye tidligere enn normalt i år på grunn av lite frost og snø. I lavlandet kom den ut av hiet allerede i månedsskiftet februar/mars, men på fjellet har de akkurat krøpet frem og er i ferd med å spre seg, sier Dolmen til NRK.

Dag Dolmen

EKSPERT: NTNU-forsker Dag Dolmen er en av de som er glad i huggormen.

Foto: NRK

Han anslår at ormefaren nå er størst fra rundt 500 meters høyde og oppover, noe som betyr at blant annet byfjellene i Bergen er utsatt for orm i disse dager.

– I høyden kan du støte på flere huggormer sammen. Mange skal sikkert ut og gå på ski, og da er muligheten for å treffe orm stor om du skal sette deg ned steder hvor det er blitt bart, sier Dolmen.

Se opp for vårkåt orm i lavlandet

I lavlandet i Sør-Norge er våren kommet så langt at ormen nå har spredd seg og lever i terrenget, mener han. Likevel kan man snart risikere å møte på flere huggormer sammen.

Årsaken? Vårkåthet!

– Snart trekker ormen tilbake til hiet for å pare seg, og da kan man igjen oppleve å se klynger av huggorm, sier forskeren.

MER OM STOLTZEN: Må gå Stoltzekleiven med sofa på ryggen | Her går blinde Åsmund (70) Stoltzen for 16. gang | Ludvigsen tidenes raskeste i Stoltzekleiven