Nå blir det reklame i Bergens byrom

– Det er Bergens sjel og særpreg vi selger, sa flere av politikerne i bystyret. Bergen vil få reklame i byrom, etter at Høyre, Frp og Venstre stemte for forslaget.

Bystyret

BYSTYREMØTET: Bystyret skal stemme over forslaget om reklame i byrom. Saken blir behandlet fra klokken 13:00.

Foto: Christine Kongsvik

Det var et varslet drama i bystyremøtet onsdag.

Drevland

DEMONSTRASJON: Politikerne møtte demonstranter, som har samlet 2000 underskrifter for å få folkavstemning. Ordfører Trude Drevland tok imot underskriftene.

Foto: Maria V. Ramstad

Tirsdag valgte KrF å gå ut av byrådssamarbeidet med Høyre og Frp, etter behandlingen av bybanesaken.

Samme dag gikk det rykter om at KrF kunne snu mot byrådspartiene i en annen viktig sak, reklame i byrommet.

Moltu, Ulstein, Stolt-Nielsen

UTE AV BYRÅDET: Marita Moltu (t.v.) og KrF er ikke lenger bundet av byrådssamarbeidet. Nå varsler Moltu at KrF vil stemme mot byrådets innstilling til reklame i byrommet i dag.

Foto: Sølve Rydland / NRK

I dag stemte bystyret over forslaget om reklame på Bybanen, i busser, busskur og holdeplasser for bybanen.

Forslaget ble vedtatt etter at Høyre og Frp fikk støtte fra Venstre.

– Vi blir solgt for 37 kroner

Demonstranter møtte opp utenfor bystyresalen før møtet og krevde en folkeavstemning heller enn å la bystyret avgjøre saken.

– Bergen tjener 37 kroner per innbygger på dette. Vi blir solgt på billigsalg! sa Sondre Båtstrand i Miljøpartiet De Grønne.

– Dette er en veldig viktig sak for innbyggerne, og folket har ikke blitt invitert til å diskutere saken. Den har ikke vært ute på høring, sa Ove Sverre Bjørdal i Senterpartiet.

Miljøpartiet De Grønne fikk støtte fra Sp, SV og Rødt, men var i mindretall.

Laster Twitter-innhold

KrF gikk imot H og Frp

Byrådspartiene har tidligere vært samlet for reklame og har sendt innstillingen til bystyret. Etter at KrF gikk ut av byrådet, er de ikke bundet av avtalen.

– Vi stemmer mot innstillingen i dag, sier KrFs gruppeleder Marita Moltu.

Er dette et «takk for sist» til byrådet?

– Vi har trukket oss fra byrådet og er fristilt i denne saken. Vi har ikke ivret for reklamesaken, og det har vært kjent lenge, sier Moltu.

Byreklame

DEMONSTRASJON: Demonstranter møtte opp utenfor bystyresalen i dag. De vil ha en folkeavstemning som lar innbyggerne i Bergen bestemme om byen skal få reklame i byrommet.

Foto: Mikal Lerøen Olsen

Venstre fikk inn endringer

Forslaget om reklame fikk likevel flertall i bystyret, fordi Venstre støttet innstillingen.

– Vi stemmer for reklame, med noen tilleggsforslag. Det er i tråd med vårt partiprogram, sier Andersland til NRK.

Tilleggsforslagene går ut på å skjerme de historiske delene av sentrum i større grad enn Høyre og Frp ønsket. Dette fikk de bred støtte for.

– Når partiene som er imot reklame ser at de taper saken, er de best tjent med å begrense reklamen mest mulig, sier Idun Bortne, bystyrerepresentant for Venstre.

Sterke reaksjoner

Vedtaket fikk raskt sterke reaksjoner hos politikerne. Rasmus Laupsa Rasmussen, politisk nestleder i Arbeiderpartiet Bergen, viker ikke unna de store ordene i sin Twittermelding:

Laster Twitter-innhold

Sondre Rasch i Høyre mener heller vedtaket er noe å feire.

Laster Twitter-innhold

Også bergensartist Sondre Lerche har fått med seg resultatet av avstemningen. Han er ikke videre imponert over bystyrets innstilling:

Laster Twitter-innhold

Musikkprodusent og manager for flere Bergensband, Mikal Telle, har engasjert seg sterkt i saken. Han uttrykker skuffelsen sin på Facebook etter at vedtaket ble kjent.

«Da er det klart at Bystyret skal selge Bergen for småpenger ... Men det betyr ikke at vi må gi oss. Avtalen er ikke signert enda!!!» skriver Telle på den åpne profilen.

– Ikke ført velgere bak lyset

Julie Andersland - V

STØTTER FORSLAGET: Venstre vil stemme for forslaget om reklame. Dermed får forslaget trolig flertall under dagens avstemning.

Foto: Rolf Hordnes

Fra talerstolen i bystyremøtet ble Venstre beskyldt for å ha ført velgerne bak lyset. Både SV og Rødt ytret overraskelse over at Venstre støttet Høyre og Frp.

Da kommunen la fram forslaget om reklame i 2005, var Venstre sterkt imot.

– Det var en helt annen avtale med reklameselskapet den gangen. Nå har vi gått til valg på at vi var for reklame, sier Bortne.

– Jeg er trygg på at partiet har vært veldig tydelig på det ovenfor velgerne. Samtidig tar vi vare på mindretallet, ved at vi vil begrense reklame i deler av byen, sier Bortne.