Hopp til innhold

Nå blir det én busstakst i hele Hordaland

Fra 2015 skal det koste det samme å reise med buss i hele Hordaland, uansett hvor langt du skal reise. Det besluttet flertallet i fylkestinget i dag. Dermed blir 370 takstsoner erstattet med én.

Knarvik skysstasjon

PRISKUTT: Bussbilletten fra Knarvik til Bergen vil trolig synke med ti kroner fra neste år. Andre steder i fylket blir endringene mye større.

Foto: Roy Hilmar Svenden / NRK

– Dette gjør vi fordi det lenge nå har vært litt urettferdig for øvrige deler av fylket enn Bergen, hvor det har vært mange takstsoner og dyrt å reise for mange. Dette vil først og fremst lønne seg for dem som reiser ofte og langt, sier fylkesordfører Tom-Christer Nilsen (H) til NRK.

Maksgrense på to timer

Tom Christer Nilsen

GLAD FOR FLERTALL: Fylkesordfører Tom-Christer Nilsen fra Høyre.

Foto: Sølve Rydland

Eneste begrensning er at billetten er gyldig i to timer. Dette innebærer at reisende som skal krysse fylket må løse to billetter. Prisen ligger an til å bli 34 kroner, men dette er ikke endelig fastsatt.

– Vi har ikke bestemt nøyaktig hva taksten blir, men det er beregnet til to-tre kroners økning fra dagens minstetakst, sier Nilsen.

Dagens minstepris, og enhetsprisen i Bergen, er 31 kroner.

Det er Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre som i dag sikret flertall for å utvide ordningen med enhetstakst til resten av fylket. Nilsen kaller det «en ekstrem forenkling av et komplisert sonesystem».

Håper flere pendlere velger buss

Ordningen skal blant annet gjøre det mer attraktivt for pendlere å velge kollektivtransport til og fra jobb, noe som igjen kan føre til mindre biltrafikk inn og ut av Bergen.

Nilsen drar frem billettprisen mellom Bergen og Øystese for å illustrere endringen. I dag koster reisen 142 kroner. I 2015 vil denne koste 33-34 kroner.

– Bussen blir med dette ekstremt konkurransedyktig på pris, og Hordaland blir et foregangsfylke på kollektivtilbud, sier Nilsen.

LES OGSÅ: Dette skal få bussene kjappere frem | Flertallet betaler bussturen med mobil eller månedskort