Hopp til innhold

Musikkterapi ble redningen for Christian

Musikk er blitt en viktig terapiform i psykiatrien. Christian Solvang fikk oppleve å fremføre sine egne sanger på samme scenen han selv har sett store artister spille på.

Created by InfoDispatcher

UNIK KONSERT: Musikere fra Bergen og pasienter fra Bjørgvin DPS delte scenen på Garage, fredag 31. oktober. Christian Solvang framførte tre låter.

musikkterapi

SANGER: – De fleste sangene har handlet om å ligge nede for telling, eller å komme seg opp igjen. I det siste har jeg skrevet en del sanger om kjærligheten, fordi jeg aldri har gjort det før, sier Christian Solvang.

Foto: Kjartan Lægreid

Christian Solvang sine briller dogger over utenfor konsertscenen Garage i Bergen. Han er lettere skjelven.

– Det er helt surrealistisk. Jeg skal gå inn der og spille mine sanger, det er jo her jeg selv gikk så ofte på 90-tallet, sier Solvang.

Sangene har han skrevet selv, under musikkterapi ved Bjørgvin distriktspsykiatriske senter (DPS). Hvert år har de en kulturuke der brukere kan vise fram sine egne talenter.

Musikkterapi er en viktig del av tilbudet til pasientene ved Bjørgvin DPS. Bruk av musikk skal hjelpe pasienter til å se at psykiske problemer bare er én del av dem, og ikke den definerende delen.

– Det har hjulpet meg mye, sier Christian.

– Jeg kan stå opp og føle at denne dagen er elendig, men så setter jeg med ned med blokka og skriver en tekst. Når teksten er ferdig gleder jeg meg til jeg skal møte musikkterapeuten og vise den til ham. Sånn har det vært de siste månedene, jeg har gledet meg mye.

Langt nede og opp igjen

I timene med musikkterapi, går han gjennom tekstene med musikkterapeut Lars Tuastad. De komponerer nye låter av tekstene, og øver dem inn. Under årets kulturuke, delte Solvang scene med profesjonelle musikere fra Bergen i et unikt samarbeid.

– Jeg håper publikum tar godt imot låtene mine, sa Solvang før konserten.

– De fleste handler om det å ha vært langt nede, og reise seg opp igjen. Noen handler om kjærligheten. I det siste har jeg tenkt at jeg vil med noe «love» også.

Han er synlig nervøs når han setter seg på barkrakken på scenen, men glemmer det raskt når han begynner å spille. Tuastad akkompagnerer.

Jeg vet ikke hvor jeg hadde vært uten Lars og disse timene. Jeg har gledet meg mye de siste åtte månedene.

Christian Solvang

– Det er et ganske storslått arrangement. Vi har hatt mange kreative opplegg tidligere, men nå ville vi få det ut i samfunnet, sier Tuastad.

Han holder på å ta en doktorgrad i rockens rolle innenfor kriminalomsorg, ved Universitetet i Bergen.

Kanskje unikt

– For pasientene betyr det en mulighet til å vise at man kan noe, at man kanskje til og med er unik på noe. At man har noe å fare med, sier Tuastad.

– Det er med på å vise at folk som sliter psykisk, også har et særdeles viktig bidrag å komme med.

Solvang framfører tre låter, og får applaus fra publikum i kjelleren på Garage.

– Det var helt nydelig, helt fantastisk, sier han etterpå.

– Jeg vet ikke hvor jeg hadde vært uten Lasse. Jeg vil gjerne takke for all den hjelpen jeg har fått hos ham, og annen hjelp jeg har fått de siste månedene. Han gjør meg tryggere.

terapeut

TERAPEUT: Lars Tuastad skal disputere en doktorgrad i bruken av rock, innenfor kriminalomsorg og ettervern.

Foto: Kjartan Lægreid