Krf mot katastrofevalg, rent flertall for Høyre og Frp

Går mot sitt dårligste valgresultat noensinne i Hordaland, og er avhengige av Høyre og Frps nåde for å få makt. Påtroppende partileder Knut Arild Hareide er bekymret.

Partibarometer Fylkestinget i Hordaland mars 2011
Foto: Greta Husebø (Grafikk) / NRK

Torill Selsvold Nyborg

- IKKE SPESIELT LYSTIG: Fylkesordfører Torill Selsvold Nyborg liker dårlig resultatet

Foto: Tore Sevheim / NRK

Kristelig Folkeparti hadde fått 5,8 prosents oppslutning dersom det hadde vært fylkestingsvalg i dag. Det viser en fersk meningsmåling utført av Respons Analyse for NRK Hordaland og Bergens Tidende. Krf har aldri fått et så dårlig valgresultat i Hordaland, som regnes som et av partiets kjernefylker.

H og Frp med rent flertall

Samtidig gjør Høyre et byks på meningsmålingen, til 32,1 prosent. Dermed har Høyre og Fremskrittspartiet (20,5 prosent) rent flertall alene.

- Man trenger ikke kunne mye matematikk for å se det. Målingen er ikke spesielt lystig, innrømmer fylkesordfører Torill Selsvold Nyborg (Krf) overfor NRK.no.

- Hvor går grensen for hvor små en kan være i forhold til to storebrødre?

Fylkesvaraordfører Tom-Christer Nilsen (Høyre).

GRUNN TIL Å SMILE: Tom-Christer Nilsen er Høyres ordførerkandidat til fylkestinget.

Foto: Kristian Ervik / NRK

- Jeg tror ikke det fins noen grense. Spørsmålet er om de vil ha oss med, sier Selsvold Nyborg.

- Vil ha Krf med

Akkurat det trenger partiet ikke bekymre seg for, bedyrer Høyres fylkesordførerkandidat, Tom-Christer Nilsen. Høyre ønsker nemlig å fortsette samarbeidet, nærmest uavhengig av koalisjonspartnerens valgresultat.

- Vi ønsker å samarbeide videre med de vi samarbeider med i dag. Det vil bare være en fordel for oss om koalisjonen har litt mer enn 50 prosents oppslutning, sier Nilsen til NRK.no.

Knut Arild Hareide

BEKYMRET: Påtroppende partileder i Krf, Knut Arild Hareide

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Han er naturlig nok strålende fornøyd med resultatet på meningsmålingen.

- For oss er dette en kjempeoppmuntring nå i starten av valgkampen. Det går fort opp og ned i politikken, så vi tar ikke helt av. Men vi har sett relativt bra målinger gjennom lang tid nå, sier Nilsen.

- Har tillit til Selsvold Nyborg

Påtroppende leder i Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide, vedgår at han ser med uro på utviklingen i sitt eget hjemfylke. Han innrømmer at et koalisjonssamarbeid med to store partier kan bli en stor utfordring.

- Det er mer krevende å være liten i et samarbeid, enn å være litt større og ha litt større påvirkning. Men jeg har full tillit til Torill Selsvold Nyborg, sier Hareide.