Mobildekning sikrer tryggere tursti til Trolltunga

Nå kan du for første gang legge ut bildene dine direkte fra Trolltunga, eller ringe etter hjelp. I dag åpnet mobilnettet endelig på Trolltunga.

Mobildekning på Trolltunga

ENDELIG: Etter en omfattende prosess har mobilnettet endelig åpnet på Trolltunga. Nå går det an å ringe etter hjelp hvis du skulle trenge det.

Foto: Tale Hauso / NRK

– Jeg vil si at dette er et lite steg for en mann, men et stort steg for menneskeheten, sier ordføreren i Odda, Roald Aga Haug.

Dette sa han i den første offisielle telefonsamtalen takk 1100 meter over havet, på Trolltunga.

I dag åpnet nemlig 4G telefondekning på den kjente turistattraksjonen, hvor dekningen ikke før har sluppet til.

Trolltunga

DIREKTE HERFRA: I dag kan du for første gang sende bilder og ringe fra Trolltunga. Mobilnettet åpnet der i dag.

Foto: Tale Hauso / NRK

Dekningen er et samarbeid mellom Statkraft, Telenor og Odda kommune.

Bjørn Amundsen, Telenor

STOR DAG: Bjørn Amundsen fra Telenor var med til Trolltunga for å markere åpningen av mobilnettet. Og dekningen kunne han rapportere var veldig god.

Foto: Tale Hauso / NRK

– Det har vært en omfattende prosess, og fra første dialog i dette prosjektet, har det tatt neste fem år, sier Bjørn Amundsen i Telenor.

Utfordrende uten dekning

I fjor besøkte over 50.000 turister Trolltunga, og antall redningsaksjoner økte kraftig i 2015. Røde Kors måtte hente ned folk over 20 ganger, og oppdragene har vært ekstra utfordrende uten mobildekning.

– Ja, dette er veldig viktig. Det valfarter veldig mange folk til Trolltunga, og det kommer til å øke i årene framover. Vi ser derfor for oss at vi bør ha en mye bedre beredskap enn det vi har i dag, sier Haug.

Bjørn Arild Fjeldsbø

FOLK KAN FÅ HJELP RASKERE: Bjørn Arild Fjeldsbø er områdeleder i Røde Kors. Han håper mobilnettet kan hjelpe de å komme folk til unnsetning raskere.

Foto: Tale Hauso / NRK

– Tidligere fikk vi ikke helt kontroll på dem som meldte seg i nød, men nå vil vi få kontroll på de mye tidligere, både hvor de er og hva som feiler de, sier områdeleder i Røde Kors, Bjørn Arild Fjeldsbø.

–​ Blir det tryggere nå?

– Man kan i alle fall få tak i hjelp mye raskere enn før, og redningsetatene kan gjøre en vurdering på hvor mye ressurser vi skal sette inn for å komme til unnsetning kjapt, sier Fjeldsbø.

Tidligere har ikke redningsmannskapene hatt kontroll over hvor de i nød har vært, eller hvilke skader de har hatt. Røde Kors har ofte fått beskjed fra andre som har meldt inn skadde, gjerne timer etter de sist var observert.

– Nå kan vi vite hvilken type utstyr vi trenger å ta med og hvor mye folk vi trenger å sette inn i forhold til det oppdraget vi er kalt ut på, sier han.

Mobildekning på Trolltunga

SAMARBEID: Mobilnettet kommer i dag i stand på Trolltunga som resultat av et samarbeid mellom Statkraft, Odda kommune og Telenor. I dag tok åpningsseremonien sted 1100 meter over havet.

Foto: Tale Hauso / NRK

Nå er han spent på om trykket øker på sentralen når folk kan ringe tidligere. Han håper mobilnettet vil redusere mengden utrykninger, som de hadde rekordmange av i 2015.

– Noen ganger kan det være nok å snakke med de, og geleide de til nødbuene som kommunen kommer til å sette opp inn over stien, sier Fjeldsbø.

Melde minnene direkte

Roald Aga Haug

VELDIG VIKTIG: Ordfører i Odda Roald Aga Haug mener det er veldig viktig at de har fått opp bra mobildekning på stien til Trolltunga. Han tror mengden besøkende bare vil øke.

Foto: Tale Hauso / NRK

Ordføreren tror dagens store milepæl på Trolltunga vil føre med seg flere gode sider, også for turistene.

– Nå gleder vi oss til at turister kan valfarte til Trolltunga og dele minnene sine direkte, og at turen også da blir tryggere, sier Haug.