Hopp til innhold

Miljø-biskopen angrer på Mongstad-støtte

Tidligere Bjørgvin-biskop Ole D. Hagesæther var i mot gasskraftverk, helt til renseanlegget på Mongstad ble lovet. – Dette er et stort nederlag, sier han.

TELTLEIR

STORE AKSJONER: Fellesaksjonen mot gasskraftverk hadde teltleir i Øygarden utenfor Bergen i 1997, for å protestere mot gasskraftverk. De vant Øygarden-slaget, men måtte innse at Mongstad ble bygget - i bytte mot at det skulle CO2-renses. Foto: Scanpix.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Ole Danbolt Hagesæther er svært skuffet etter at den rødgrønne regjeringen i dag skrinla CO2-renseprosjektet på Mongstad.

Frem til for regjeringsskiftet i 2005 var han en sterk motstander av Mongstad-anlegget. Da den rødgrønne regjeringen ble enige om å bygge gasskraftverket, snudde han, etter løfter om CO2-rensing.

– Hensikten var at vi skulle utvikle teknologi som skulle hjelpe verden, og det ville jeg støtte. Nå har alt falt fra hverandre. Dette er et stort nederlag, sier den tidligere Bjørgvin-biskopen til NRK.

Meningsløs forurensing

Hadde han visst at dette ville blitt utfallet, ville støtten til de rødgrønnes gasskraft-planer ikke fått hans støtte.

Ole D. Hagesæther

MILJØ-BISKOP: Tidligere biskop i Bjørgvin, Ole Danbold Hagesæther, støttet Mongstad-utbyggingen fordi han mente CO2-rensingsteknologi ville hjelpe hele verden.

– Jeg ville i alle fall ikke gått inn og hjulpet til og ordlagt meg slik jeg gjorde, tatt i betraktning den situasjonen som vi nå står i, sier han.

Hagesæther var den gang en markant figur i motstandsbevegelsen mot gasskraftverk, og en kraftig motstander for de som ville ha gasskraftutbygging.

– Vi ga dem sjansen, og lot dem bygge det. Nå står anlegget der og spyr ut forurensing. At noe slikt skulle bli bygget uten mulighet for rensing, det opplevde jeg som meningsløst, sier Hagesæther.

– Prisen for regjeringsmakt

Tom Sverre Tomren, den tidligere KrF-politiker som i år var stortingskandidat for De Grønne, er svært skuffet over at CO2-prosjektet på Mongstad nå er en saga blott.

Tom Sverre Tomren

SKUFFET: Tom Sverre Tomren mener renseprosjektet på Mongstad var prisen Ap måtte betale for å få SV med i regjering.

Foto: NRK

Han var selv aktiv i Fellesaksjonen mot gasskraftverk på 90-tallet, en sak som ledet han gikk inn i partipolitikken.

– Dette gikk akkurat slik jeg sa det ville gjøre for åtte år siden. Hele prosjektet var et politisk spill for å binde SV sammen i regjering med Arbeiderpartiet. Nå skal regjeringen oppløses, og da er det ikke lengre behov for prosjektet, sier Tomren.

Han mener regjeringens nedleggelse av CO2-rensingen på Mongstad er en falliterklæring for norsk klimapolitikk.

– I dag mistet vi troverdigheten vår internasjonalt. Og det verste er at gasskraftverket nå står der ute og spyr ut CO2 som aldri vil bli renset, sier han.

– Noen bør tiltales

For Kurt Oddekalv i Miljøvernforbundet kommer ikke fredagens nedleggelse som en overraskelse.

Han har nemlig aldri hatt tro på prosjektet, sier han i dag, og mener regjeringspolitikerne bør tiltales for sløsing med offentlige midler.

– Vi har vært mot dette hele tiden, mens andre har jublet for å vise Europa hvordan vi skulle rense gass. Noen burde i utgangspunktet vært tiltalt for dette. Det er faktisk en sløsing som savner sidestykke i Norge, mener miljøforkjemperen.