Hopp til innhold

Miljeteig trekker seg som nestleder i SV

Kreftsykdommen har tappet den populære SV-veteranen: – Det er tungt, men jeg har mye sosialistisk spetakkel ugjort ennå.

Oddny Miljeteig på rosa sløyfe-aksjon i oktober 2016

VANT OVER KREFTEN: Oddny Miljeteig kunne i høst for første gang si hun var kreftfri. Men sykdommen har tappet henne for krefter.

Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK

Oddny Miljeteig har varslet valgkomiteen i SV om at hun ikke tar gjenvalg som nestleder i partiet, skriver partiet i en pressemelding.

Når partiet har landsmøte 17.-19-mars kommer hun til å trekke seg som nestleder.

Miljeteig har siden 2015 vært nestleder i partiet, og har i en årrekke vært gruppeleder for SV i bystyret i Bergen. Rett før valgkampen 2015 ble hun sykmeldt da hun fikk påvist kreft.

Hun har det siste året vært gjennom kreftbehandling, og sykdommen og behandling er en direkte årsak til at hun ikke vil fortsette i partiledelsen.

– Jeg har forståelse for det valget Oddny har måttet ta nå. Hun kommer tilbake til politikken, men trenger litt mer tid. Det viktigste er at hun er kreftfri, og det gleder alle vi i SV oss over, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Han ønsker ikke å kommentere hvilke kandidater som kan ta over for Miljeteig.

– Jeg er utrolig fan av Oddny. Hun er en folkelig og fantastisk politiker, som jeg var glad og stolt over at ville være nestleder for SV i 2015. Nå må vi bruke litt tid på å få på plass en arvtager. Jeg er den siste til å kommentere navn, sier Lysbakken.

– Vil fortsette å stå på for SV

I en pressemelding skriver SV at Miljeteig ikke ennå har kapasitet til være nestleder i partiet.

– Jeg vil fortsette å stå på for SV og for et mer rettferdig samfunn, men i en annen form enn som nestleder for partiet, sier Miljeteig i pressemeldingen.

NRK har vært i kontakt med Miljeteig, som skriver i en SMS:

– Jeg har rett og slett ikke fått igjen nok krefter ennå. Men jeg satser på at jeg blir sterkere og sterkere for hver dag, og at jeg kommer tilbake som gruppeleder om ikke så lenge.

– Selvsagt skulle jeg helst fortsatt, det er tungt å si fra seg å ta gjenvalg. Det er ikke til å legge skjul på det. Men: Jeg har mye sosialistisk spetakkel ugjort ennå!

Audun Lysbakken og Oddny Miljeteig på SV sitt landsmøte

SV-TOPPER: Oddny Miljeteig er kjent som en av de mest markante og fargerike personene i SV. Her sammen med en annen bergenser i partiet, partileder Audun Lysbakken.

Foto: Mathiesen, Tor Erik H. / NTB scanpix

SV-veteranen, som er regnet for å være et av partiets aller mest populære politikere, hadde en lysende og travel høst foran seg i 2015.

Før kommunevalget hadde hun gode sjanser til å bli ordfører i Bergen, men sommeren 2015 oppdaget hun en klump under armen og fikk diagnosen brystkreft.

Etter en intens kreftbehandling kunne hun i høst kalle seg kreftfri for første gang.

Men nå er det altså klart at hun på grunn av kreften må trapper ned fra partiledelsen.

Se intervjuet med Miljeteig fra desember 2015:

Oddny Miljeteig om kreftbeskjeden.

SE VIDEO: Oddny Miljeteig om kreftdiganosen.

Skal finne ny kandidat

Partiet jobber nå med å finne nye kandidater til toppvervet.

Valgkomiteen i SV, som ledes av Bård Vegar Solhjell, skal komme med sin innstilling i februar.

– Vi vil jobbe med å finne en god og balansert sammensetning av SVs partiledelse, sier Bård Vegar Solhjell.