Hopp til innhold

Har utrydningstruet ål på menyen: – Dette er bærekraftig

Ålen er ikke lov å fiske. Men på restauranten Bare i Bergen har kjøkkensjefen likevel funnet en måte å servere fisken på lovlig vis.

Kristian Vangen, kjøkkensjef på Bare.

ÅLENTUSTIAST: Kristian Vangen, kjøkkensjef på Bare, mener ålen er en delikatesse.

Foto: Suzanne Sægebø / NRK

I Norge er ålen en sårbar art og er på rødlisten over truede arter.

Likevel har Michelin-restauranten Bare i Bergen satt ål fra utenfor Arendal på menyen. Fisken er en kvalitetsråvare, ifølge kjøkkensjef på Bare.

– Fisken lever ganske dypt, så den drar med seg det meste av smaken fra havet, sier Kristian Vangen, kjøkkensjef på Bare.

Han serverer fisken med seterrømme, salt, kålrabi og en einebær- og eplekrem.

Forsker på ålen

Den europeiske bestanden, som den norske ålen er en del av, er på et kritisk lavt nivå. Selv om bestanden har økt de siste årene, er det forbudt å fiske ål.

Fiskeri, vannkraft, pumpestasjoner og forurensning får skylden for at bestanden er lav.

Likevel har kjøkkensjefen har skaffet restauranten ål. Vangen får levert ålen gjennom Havforskningsinstituttet.

Ål som delikatesse

SLEIP ÅL: Gjester er skeptiske til at Bare i Bergen har ål på menyen, men endrer raskt mening etter at de har smakt fisken.

Foto: Suzanne Sægebø / NRK

Et forskningsprogram tillater fisking av 20.000 kilo ål i året.

30 fiskere har fått tillatelse til å fiske ål. Fiskerne må registrere fangsten for å se om bestanden går oppover. Kunnskapen registreringen gir, er viktig for å se effekten av fredningen av ålen.

– Gjester som får ålen servert kan spise den med god samvittighet. Dette støtter forskningsprogrammet og er bærekraftig fiske

Caroline Durif forsker på Ål for Havforskningsinstituttet

FORSKER PÅ ÅL: Caroline Durif er forsker ved Havforskningsinstituttet. Hun forsikrer om at Bares bruk av ål er bærekraftig.

Foto: Suzanne Sægebø / NRK

Må selge fisken videre

Fiskerne får ikke betaling for fangsten av Havforskningsinstituttet, og er derfor avhengig av å selge ålen videre til restauranter eller som fiskemat.

– Mange gjester ikke veldig positive til at vi har ål på menyen. Men når de får smakt hva ål egentlig smaker, så blir mange positivt overraska, sier kjøkkensjefen.

Ål servert som delikatesse på Bare i Bergen.

PÅ TALLERKENEN: Ålen på tallerkenen på kjøkkenet på Bare med en eksklusiv innpakning.

Foto: Suzanne Sægebø / NRK