I Norge er ålen en sårbar art og er på rødlisten over truede arter.
Likevel har Michelin-restauranten Bare i Bergen satt ål fra utenfor Arendal på menyen. Fisken er en kvalitetsråvare, ifølge kjøkkensjef på Bare.
– Fisken lever ganske dypt, så den drar med seg det meste av smaken fra havet, sier Kristian Vangen, kjøkkensjef på Bare.
Han serverer fisken med seterrømme, salt, kålrabi og en einebær- og eplekrem.
Forsker på ålen
Den europeiske bestanden, som den norske ålen er en del av, er på et kritisk lavt nivå. Selv om bestanden har økt de siste årene, er det forbudt å fiske ål.
Fiskeri, vannkraft, pumpestasjoner og forurensning får skylden for at bestanden er lav.
Likevel har kjøkkensjefen har skaffet restauranten ål. Vangen får levert ålen gjennom Havforskningsinstituttet.
Et forskningsprogram tillater fisking av 20.000 kilo ål i året.
30 fiskere har fått tillatelse til å fiske ål. Fiskerne må registrere fangsten for å se om bestanden går oppover. Kunnskapen registreringen gir, er viktig for å se effekten av fredningen av ålen.
– Gjester som får ålen servert kan spise den med god samvittighet. Dette støtter forskningsprogrammet og er bærekraftig fiske
Må selge fisken videre
Fiskerne får ikke betaling for fangsten av Havforskningsinstituttet, og er derfor avhengig av å selge ålen videre til restauranter eller som fiskemat.
– Mange gjester ikke veldig positive til at vi har ål på menyen. Men når de får smakt hva ål egentlig smaker, så blir mange positivt overraska, sier kjøkkensjefen.