Mette tok saken opp med Prior: Heretter skal egg merkes med «Best før, men ikke dårlig etter»

Mette Nygård Havre har gjort kampen mot matsvinn til en heltidsjobb. Prior ble med på laget. Fra nå av skal egg merkes med «Best før, men ikke dårlig etter».

Mette Nygaard Havre

KJEMPER MOT MATSVINN: Mette Nygård Havre er opptatt av at mat ofte er mer holdbar enn det datomerkingen tilsier.

Foto: NRK

– At egg går over holdbarhetsdatoen betyr ingen ting, sier Mette Nygård Havre til NRK.

– Norske egg varer i månedsvis etter at datoen er gått ut. Det er også årsaken til at jeg kontaktet Nortura og Prior og ba dem endre datomerkingen.

Den nye merkingen vil trykkes på alle eggekartonger fra Prior fra og med mandag 18. desember. Først stod det bare «best før» på kartongene.

– Vi skal gjøre vårt for å redusere matsvinn til et absolutt minimum. Hvis tilleggsinformasjonen «men ikke dårlig etter» kan hindre at fullgode egg kastes, er det ingen ting som gleder oss mer, sier kommunikasjonssjef i Nortura, Åse Kringlebotn.

Åse Kringlebotn

ER POSITIV TIL NY MERKING AV EGG: Åse Kringlebotn er kommunikasjonssjef i Nortura.

Foto: Mari Svenningsen / Matprat

Nordmenn med «datoskrekk»

Mette Nygård Havre mener at mange nordmenn har det hun kaller «datoskrekk». Vi er redde for å bli syke hvis vi spiser mat som er gått ut på dato.

– Best før betyr jo at det ikke er dårlig etter. Litt tydeligere merking tror jeg vil ha mye å si. Det vil også føre til at svinnet på egg vil gå ned.

Mette Nygård Havre har startet det hun kaller for en folkebevegelse. «Spis opp maten» har nå 35.000 følgere på ulike sosial medier. Selv har hun tidligere arbeidet i renovasjonsselskapet BiR i Bergen.

– Der så jeg hvor mye spisbar mat vi kaster. Denne kunnskapen har jeg siden brukt til å påvirke en rekke selskaper til å gjøre noe. Matprodusentene har et ansvar slik at vi forbrukere kan minske matsvinnet vårt.

– Er egg noe folk kaster helt unødvendig?

– Ja, dessverre. Spesielt mange unge er veldig opptatt av datoen som står på pakken. Når de ser at den går ut i morgen så kaster de rett og slett ofte hele pakken.

Kommunikasjonssjef i BIR Mette Nygård Havre

ARBEIDET TIDLIGERE I BIR: Mette Nygård Havre hav vært vant til å se avfall på nært hold.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Avsløres av lukten

Det er lukten som avslører om et egg er dårlig. Selv har Mette Nygaard Havre aldri opplevd dette:

– Det er jeg heller ikke alene om. Eggene vi spiser i Norge er gode, sikre og trygge. Derfor er det veldig kjekt at Nortura og Prior nå tar denne utfordringen og endrer datostemplingen.

Tidligere i år endret Q-meieriene merkingen på melken sin til «best før, men ikke dårlig etter». Mette Nygård Havre mener det nå er viktig at også andre matprodusenter følger etter.

– På den måten blir det enklest for oss forbrukere. Jeg har allerede snakket med Orkla. All tørrmat og boksemat den varer lenge den. Hermetikk varer i årevis etter at datoen er gått ut. Også Tine Meierier har lovet å endre på datomerkingen.

Egg til påske

GOD HOLDBARHET: Norske egg går for å være av svært god kvalitet.

Foto: Anette Torjusen / NRK