Meteorologen advarer: Venter torden- og haglbyger lørdag

BERGEN/HAUKELI/OSLO (NRK): – Selv om vinden løyer noe til lørdag, er det ventet lyn, torden og hagl på Vestlandet og i Trøndelag lørdag, sier statsmeteorolog Bente Marie Wahl. I natt blåser det full storm noen steder i fjellet i Sør-Norge og de fleste fjellovergangene er stengt.

Statsmeteorolog Bente Marie Wahl

Statsmeteorolog Bente Marie Wahl sier hun regner med at det verste vil være over innen lørdag formiddag.

Foto: NRK

Uværet i Sør-Norge herjer i fjellet og ved noen målestasjoner er det registrert full storm. Utpå fredagskvelden vil det løye noe nord for Langfjella, men sør for Finse kommer det til å blåse kraftig i hele natt. Det forteller statsmeteorolog Bente Marie Wahl. Hun ber folk i fjellet være forsiktig.

– Ikke gå på besøk til nabohytta engang! Når det er så mye snø og vind kan man klare å gå seg bort på bare noen få meter, sier hun.

Selv om vinden er ventet å løye i løpet av natten, er det mer ruskevær i vente.

– I de bygene som kommer på Vestlandet og i Trøndelag lørdag, kan det også være haglbyger og torden. Så det blir slett ikke vindstille, sier Wahl.

Haukelifjell

Brøytemannskapene jobbet hele fredag kveld med å holde veien over Haukelifjell åpen.

Foto: Eline Buvarp Aardal / NRK

På Haukelifjell var det kolonnekjøring nesten helt fram til klokka 23 fredag kveld, men så ble veien stengt også der.

(Se oversikt lenger ned i saken)

– Det går fra vondt til verre. Da jeg kjørte inn til jobb i dag var det kolonnekjøring over Haukelifjell på grunn av været. Nå kan det bli stengt på kort varsel, sa trafikkoperatør Ove Amundsen ved Statens vegvesen til NRK tidligere på dagen.

Send oss dine værbilder:#NRKvær

Laster innhold, vennligst vent..

Fredag er det meldt om full storm fra Lindenes til Åna-Sira, og mellom Oksøy og Lindesnes ventes det liten storm og sterk kuling. Meteorologisk institutt har sendt ut flere OBS-varsler.

– Litt av grunnen til at vi går litt høyt ut med dette OBS-varselet, er at dette er en dag mange er ute og reiser. Jeg vil oppfordre folk om å vente til lørdag eller søndag hvis de skal over fjellet, for i dag vil det mest sannsynlig bli stengte veier flere steder, sier vakthavende meteorolog ved Vêrvarslinga på Vestlandet, Geir Ottar Fagerlid, til NRK.

Det er et lavtrykk fra Island som nå nærmer seg. Det gjør at det vil bli økende vind utover dagen. I verste fall kan det komme opp i full storm de mest utsatte stedene i kveld.

– Hold dere inne

Det er tre lavtrykk som nå ligger utenfor sørvestlandet som vil forårsake den sterkeste vinden og nedbøren.

– Vi har fire lavtrykk som befinner seg i Nordsjøen. Det som ligger utenfor Nord-Norge vil forholde seg relativt stasjonært. De tre som ligger utenfor Sør-Norge vil føre til sterk vind på Vestlandet, sier Fagerlid.

Artikkelen fortsetter under videoen

Meteorolog Geir Ottar Fagerlid

Meteorolog ved Vêrvarslinga på Vestlandet, Geir Ottar Fagerlid, anbefaler folk om å helst holde seg inne i kveld.

Meteorologene har allerede observert liten storm både ved Lindesnes og Stadt. Det er ventet sterk vind i fjellet sterk de neste 24 timene, mens det på kysten vil merkes mest fra sent i ettermiddag til tidlig i natt.

Det er også ventet kraftige byger, som kommer som snø i innlandet på grunn av den kjølige luften. Flere steder kommer det haglbyger med lyn og torden.

– En bør egentlig helst bare holde seg inne i kveld og i natt. Det er dette vi kaller innevær, rett og slett, sier Fagerlid.

– Forbered deg godt

Meteorologen forventer stengte fjelloverganger, broer og fergestrekninger. I tillegg oppfordrer han folk på Vestlandet til å binde fast løse gjenstander.

I fjellene blir det svært vanskelige kjøreforhold. Torsdag regnet det kraftig helt opp til Hovden, og fredag går regnværet over til snø ned mot 400 meter. Trafikkoperatør Amundsen anbefaler folk som skal ut på veiene i dag om å holde seg oppdatert på værforholdene.

– Skal folk kjøre, så må de jo kjøre, men vi anbefaler at de tar noen forholdsregler. Det er viktig å forberede seg med tanke på været og innhente informasjon om vegforholdene. Husk å ta med godt med mat og drikke og varme klær, for det kan bli lange ventetider. Full tank er også viktig før man legger ut på tur, sier Amundsen.

Kraftig uvær har skapt problemer i trafikken i dag

Se Dagsrevyens rapport fra Haukelifjell.

Flere fjelloverganger er fredag stengt som følge av uværet:

  • Haukelifjell: Stengt på grunn av uvær.
  • På E6 Dovrefjell ved Dombås bom meldes det at fare for glatte partier.
  • Hardangervidda: Stengt på grunn av uvær.
  • Hemsedalsfjellet: Kolonnekjøring. Kan bli stengt på kort varsel.
  • E16 Filefjell: Stedvis vanskelige kjøreforhold.
  • Hol-Aurland: Stengt inntil videre på grunn av uvær.
  • Vikafjellet: Stengt ut dagen.
  • Hunnedalsvegen: Stengt.
  • Strynefjellet: Kolonnekjøring.

Se flere trafikkmeldinger fra Statens vegvesen her

Følg også NRK Trafikk for siste oppdateringer

Color Line melder at fergen mellom Kristiansand og Hirtshals er kansellert på grunn av værforholdene. Det samme er strekningen Hirtshals til Larvik og Sandefjord til Strømstad.

Også Fjordline sin rute fra Bergen til Stavanger klokken 14.15 har blitt kansellert på grunn av uværet. Det samme ble turen opp til Bergen tidligere i dag.

Artikkelen fortsetter under videoen

Stille før stormen i Bergen

Skredfare

Det meldes også om betydelig skredfare i fjellet. Varselet omfatter blant andre Røldal, Sauda, Suldalsheiene og Haukelifjell.

Fylkesvei 93 på strekningen Nautsund til Vadheim i Sogn og Fjordane, fylkesvei 655 på strekingen Ørsta til Tryggestad i Møre og Romsdal og fylkesvei 862 på strekingen Senjahopen til Mefjordaksla i Troms var alle stengt på grunn av snøskred eller rasfare fredag formiddag.

Det er sendt ut varsel om betydelig skredfare i 12 av 22 regioner i Norge fredag, melder snøskredvarslingen ved NVE.

I regionene Fjordane, Romsdal, Røldal, Sunnmøre, Svartisen, Trollheim, Voss, Bardu, Hallingdal, Narvik, Sogn og Tamokdalen karakteriseres skredfaren som kategori 3, eller betydelig.

NVE anbefaler at de som ferdes i områdene har solid kunnskap, erfaring i rutevalg og evne til å identifisere skredproblem.

I Alta, Balsfjord, Jotunheimen, Kåfjord, Lofoten, Lyngsalpan, Rauland, Senja, Tromsø og Vesterålen er det moderat skredfare.