Hopp til innhold

Krever vaksinetilbud for romfolk, narkomane og psykisk syke

– Influensasituasjonen er så alvorlig at vi må ha et oppsøkende vaksinetilbud til gatefolket, mener leder Arild Knutsen i Foreningen for Human Narkopolitikk.

Arild Knutsen

SKREMT: Arild Knutsen i Foreningen for Human Narkopolitikk mener myndighetene må ta ansvar for å beskytte utsatte grupper mot svineinfluensaviruset.

Knutsen er skremt over svineinfluensaen som herjer og frykter at folk med store helseutfordringer ikke vil få den hjelpen de behøver.

– Vi vet at dette er særlig alvorlig for de som har en alvorlig helsetilstand. Disse gruppene har store helseutfordringer og er ofte ikke i kontakt med helsevesenet, selv ikke lavterskeltilbudene. Derfor trenger vi oppsøkende tjenester for disse, sier Knutsen til NRK.no.

LES OGSÅ: - Massevaksinering er ikke svaret | Smitteekspert ber influensasyke holde seg unna jobben

Frykter smitten vil spres raskt

Selv driver han daglig oppsøkende virksomhet i rusmisbrukermiljøet for å dele ut rent brukerutstyr til narkomane. Han frykter at influensasmitten vil spre seg raskt og nådeløst dersom den først angriper utsatte grupper..

– Dette er folk som har mye kontakt med hverandre og samtidig har en veldig dårlig helsetilstand. Blir de rammet, er livssituasjonen deres veldig truet, sier Knutsen.

Han mener myndighetene må ta ansvar og få organisert oppsøkende vaksinering så snart som mulig gjennom kommunehelsetjenesten, Uteseksjonen, Kirkens Bymisjon eller Natteravnene.

Kommunen: – Ingen planer

Bergen kommune har foreløpig ingen planer om å sette i gang massevaksinering av disse gruppene.

– Vi har ingen planer om å gjennomføre slike tiltak, kommunaldirektør i Byrådsavdeling for helse og omsorg, Finn Strand, til NRK.no.

Har økt bemanningen og kapasiteten etter svineinfluensa-utbruddet.

VENTER STOR PÅGANG: Hittil er elleve pasienter lagt inn på Haukeland med svineinfluensa. Overlege Steinar Skrede frykter det vil bli mange flere fremover.

– Relativt lite farlig virus

Frykten for svineinfluensaen førte fredag til at apoteker og leverandører gikk tomme for influensavaksine. Årsaken er at langt flere enn risikogruppene nå ønsker å vaksinere seg. Det er det ikke behov for, sier overlege Elling Ulvestad ved Gades institutt på Haukeland universitetssykehus.

– Dette viruset er relativt lite farlig for de som ellers er friske. Det ble skapt et monster i 2009, da helsemyndighetene gikk hardt ut og sa at svineinfluensaen var veldig farlig og kunne være dødelig. Det viste seg å være helt feil, og det får vi lide for nå, sier Ulvestad.

– Svineinfluensaen er relativt ufarlig for alle som ikke har hjerte- eller lungesykdom eller andre alvorlige sykdommer, sier overlegen.

Venter storinnrykk på Haukeland

Like fullt forbereder Haukeland universitetssykehus seg på storinnrykk av influensapasienter. Foreløpig er ett barn og ti voksne innlagt på bergenssykehuset med svineinfluensa.

– Vi har økt bemanningen hele uken igjennom, og vi har også søkt isolasjonskapasiteten på sykehuset, sier overlege Steinar Skrede ved medisinsk avdeling på Haukeland.

Overlege avdramatiserer situasjonen.

ADVARER MOT HYSTERI: Overlege Elling Ulvestad mener folk flest ikke trenger være redd for svineinfluensaen.