– Min stilling har ikke vært tema

Magne Lerø mener politimester Geir Gudmundsen må gå av etter Monika-saken. Gudmundsen har i dag vært i møte med politidirektøren. Han sier stillingen hans ikke har vært diskutert.

Geir Gudmundsen

– TREKK DEG! Redaktør Magne Lerø, i Ukeavisen Ledelse, mener Geir Gudmundsen bør trekke seg som politimester etter Monika-saken.

Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix

I dagens lederartikkel i Ukeavisen Ledelse fyrer redaktør Magne Lerø av kraftig kritikk mot politimesteren i Hordalands håndtering av Monika-saken:

«Gudmundsen fikk anledning til å rydde opp da han ble varslet. Den sjansen misbrukte han. I stedet for ble varsleren truet med at han kunne få sparken. Senere skal ledelsen ha forsøkt å få ham til å droppe å kjøre saken fram som en varslersak.»

– Ikke godt nok å bare si sorry

Magne Lerø

KRITISK: Magne Lerø.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

På en pressekonferanse mandag beklaget Gudmundsen saken både overfor varsleren, og Monikas mor.

Måten dette ble gjort på fikk Lerø til å reagere.

– Politikammeret bør jo ha såpass mye innsikt at de for lengst bør ha sett at de har gjort mange feil i saken. Han burde rapportert alt han har gjort, og hvilke konsekvenser det har fått. I stedet beklager han, og ber om unnskyldning til moren og sier takk for innsatsen til varsleren. Det holder ikke i møte med den sterke kritikken, sier Lerø til NRK.

– Jeg mener ikke han bør trekke seg på grunn av de feilene som opprinnelig ble gjort i Monika-saken. Men fordi han ikke viser evne og vilje til å rydde opp. Man kan ikke godta at så mye feil skjer i en sak, og at den øverste lederen bare sier «sorry, vi skal forbedre oss». Det er for dårlig, mener redaktøren.

– Det største sviket: Varsleren

Lerø mener den største svikten fra bergenspolitiets ledelse er gjort i måten varsleren er blitt behandlet.

Alternativet til at Gudmundsen selv slutter, ville vært at han hadde avsatte eller flyttet på noen av de som har sviktet i denne saken. Det burde han gjort for lengst, for det har vært klart både for ham selv og hans nærmeste i lang tid at de har sviktet grovt både når det gjelder etterforskning og behandling av varsleren.

Magne Lerø, i lederartikkel i Ukeavisen Ledelse

– Man trenger nå en ledelse ved Bergen politikammer som virkelig sørger for at kulturen blir endret. En ting er at man gjør feil i etterforskingen, men at man etterpå får et inntrykk av at man dekker hverandre og ikke vil innrømme de feilene vi har gjort, det er det som er det kritikkverdige, sier Lerø til NRK.

Krimkommentator i NRK, Olav Rønneberg, mener det er usannsynlig at Gudmundsen mister jobben, med mindre han selv velger å trekke seg.

– Jeg tror ikke nødvendigvis løsningen er at han går av. Men Gudmundsen er den øverste ansvarlige, og spørsmålet er nok om han tar saken på alvor, legger kortene på bordet, og tar de læringspunktene han og politidistriktet har fått, sier Rønneberg.

– Min stilling ikke tema

Politimester Geir Gudmundsen sa mandag at han følte han hadde tillit fra sine overordnede. Tirsdag har Gudmundsen vært i politiledermøte med politidirektør Odd Reidar Humlegård.

– Spørsmål knyttet til min stilling har ikke vært tema, skriver Gudmundsen i en tekstmelding til NRK tirsdag kveld.

Han ønsker ikke å kommentere kritikken fra Lerø.