Mener egne baner vil stoppe villmannskjøring

Tenåringer på trimmede mopeder leker katt og mus med politiet. Nå ber de om flere motorsportbaner for å ta aktiviteten vekk fra veiene. Men politiet liker ikke forslaget.

Bergen Wheelie Kingz

KREVER ANLEGG: «Bergen Wheelie Kings» mener flere og bedre anlegg for motorsport er eneste måte å komme råkjøringskulturen til livs på.

Foto: Mariann Reikerås / NRK

Tirsdag kunne NRK fortelle om Facebook-gruppen «Bergen Wheelie Kings», hvor det blant annet legges ut videoer av hasardiøs kjøring på bergensveiene . En av videoene viser en lettmotorsyklist og en mopedist som prøver å stikke av fra politiet. Videoen har på få dager blitt sett hele 38.000 ganger.

Politiinspektør Tore Salvesen

SKEPTISK: Politistasjonssjef Tore Salvesen er ingen stor fan av «Bergen Wheelie Kings». Han ser ikke behovet deres for å rase fra seg på en bane.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

– Ren og skjær idioti og galskap, tordnet politistasjonssjef Tore Salvesen.

– Alle kan ikke dra til Rudskogen

– Kjøringen vår hadde blitt mye bedre hvis vi hadde fått en bane som faktisk funker for motard og cross, parerer gjengen som står bak Facebook-siden.

De mener et bredere tilbud til motorsportinteresserte er det som skal til for å få slutt på den hasardiøse kjøringen på veiene i bergensområdet.

Gatebiltreff på Rudskogen

POPULÆRT: Rudskogen Motorsenter i Østfold trekker publikum fra hele Norge.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

– Det er ikke alle som har råd eller anledning til å reise til Østlandet for å kjøre på bane. Hadde vi fått noe liknende Rudskogen her på Vestlandet, ville ungdommer kunne få ut energien på andre steder enn på veiene, skriver «Bergen Wheelie Kings» til NRK.

Rudskogen Motorsenter i Rakkestad, Østfold, ble åpnet i 1990. Den 3,2 kilometer lange racerbanen er Norges nasjonalanlegg innen motorsport og tiltrekker seg et stort publikum fra hele landet på de største arrangementene.

– Veien er større og bedre å kjøre på

I Bergen er Eikås motorsportsenter i Åsane, 15 kilometer fra sentrum, det eneste tilbudet til dette miljøet. Senteret tilbyr både cross og motard-kjøring, som «Bergen Wheelie Kings» etterlyser.

– Hvorfor kan dere ikke kjøre på Eikås?

– Problemet er vel at det er så langt borte, og banen er for liten. Da blir det fort slik at veien er mye større og bedre å kjøre på.

SE VIDEOREPORTASJE OM RÅKJØRINGEN:

Politiet reagerer kraftig på denne kjøringen på Bønes i Bergen.

Politiet frykter inspirasjon

Tore Salvesen i politiet i Bergen vest har forståelse for utspillet, men har liten tro på at kjøring i ordnede former på lukket bane ville fått slutt på problemet.

– Vi vil ikke anbefale at de skal få komme inn på en bane for å rase fra seg. Der vil de være under kontroll av voksne. Men vi vet ikke om det kan inspirere dem til å flytte aktiviteten ut på veiene igjen, sier Salvesen.

Motorsportentusiastene mener uansett at bøter og førerkortbeslag bare har begrenset effekt.

– For folk flest er det ikke så nøye om de har lappen eller ikke. Kjøring blir det uansett, sier «Bergen Wheelie Kings».