Warloe slår tilbake mot Woldseth

Frps Tor Woldseth mener det nye byrådet bommer med datokjøringen, og sier det forrige byrådet aldri ville innført det nå. – Jo, det ville vi, sier tidligere klimabyråd Henning Warloe.

Henning Warloe

– TOR TAR FEIL! Tidligere klimabyråd Henning Warloe mener Tor Woldseth snakker mot bedre vitende. – Det er i alle fall feil det han sier, sier Warloe.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK

Woldseths parti satt selv i byrådet som var med på å innføre reglene som gir mulighet for datokjøring.

I dag ble det innført datokjøring i Bergen, for andre gang i historien. Det drastiske tiltaket sitter langt inne hos politikerne, men ble likevel bestemt innført tirsdag ettermiddag.

Men den tidligere ordføreren mener det å nekte folk å kjøre i Bergen ikke er den beste løsningen på dårlig luft.

– Vi vet for lite om effekten, sier han.

– Hadde vært rødt uansett

Han peker på at selv om det i dag er omtrent 4000 færre biler på veiene har nivåene på Danmarksplass likevel vært oppe i rødt.

LES MER: Innførte datokjøring – blinket rødt likevel

– Hadde vi tatt vekk alle bilene, hadde det likevel gått opp i rødt, tror Woldseth.

Han mener også det er viktig å få med at målenivåene har endret seg fra i fjor. Det som i 2015 var brukte som gult har nå blitt oransje.

Denne grafen viser NO2-målingene fra Danmarks plass de siste 7 dager:

Laster innhold, vennligst vent..

– Dette hadde ikke vi gjort

Tor Woldseth er gruppeleder for Frp i bystyret i Bergen, og var varaordfører i byen før kommunevalget førte til politisk skifte i Bergen.

Tor Woldseth

REAGERER PÅ TILTAK: Gruppeleder Tor Woldseth (Frp) har lite sans for at byrådet innførte datokjøring i Bergen i går.

Foto: Anders Ekanger / NRK

– Hadde dette blitt gjort under det forrige byrådet?

– Nei, det tror jeg bestemt ikke. Jeg vet det var veldig diskusjon på hva vi skulle gjøre med tanke på alle de menneskene som fikk problemer med arbeidslivet sitt, og henting og bringing i barnehage. Vi var veldig restriktiv til å innføre dette.

– Jo, vi hadde innført datokjøring vi også

Daværende klimabyråd Henning Warloe, reagerer kraftig på Frp-gruppelederens uttalelse, og poengterer at Woldseth ikke var en del av byrådet.

– Det var jo jeg som hadde ansvaret for dette feltet i fjor vinter i byrådet, og i motsetning til Tor er jeg helt sikker på at vi ville innført datokjøring under de forholdene som er nå, sier Warloe, som ble grundig upopulær og mottok trusler etter at han hadde varslet at datokjøring kom til å bli innført ved lange kuldeperioder.

– Men i fjor vinter slo ikke de verste prognosene til, så vi avlyste det. Men vi hadde fortløpende vurderinger hver eneste dag, og vi var klare til å trykke på knappen. Tor Woldseth snakker kanskje mot bedre vitende, men i alle fall er det feil det han sier, mener Warloe.

Røde verdier

Woldseth forstår at byrådet vil sette liv og helse for bergenserne først, men mener byrådet innfører tiltaket i for lang tid om gangen.

– Tre dager er veldig lang tid. Effekten er liten, og konsekvensene store.

– Hvis de har tenkt til legge seg på dette nivået, kommer Bergen til å bli stengt mesteparten av vinteren når vi får kalde dager. Og så er det jo ikke sikkert at det bare er bilistene som skaper dette. Sist gang var det like ille selv når bilene ikke kjørte, sier Woldseth.

Onsdag morgen lyser det rødt på målerne på Danmarks plass, tross innføringen av datokjøring i Bergen. Det er konsentrasjonene av NO2, nitrogendioksid, som gir det alvorlige utslaget.

Det er første gang siden 2013 at det er lovstridige konsentrasjoner av NO2 i lufta, og det skjer altså trass i at det er innført datokjøring.