Hopp til innhold

Medisin fra bergensselskap testes mot covid-19

Britiske myndigheter har på rekordtid fått i gang klinisk testing av seks medisiner mot koronavirus. Først ut er medisinen Bemcentinib fra bioteknologiselskapet Bergenbio.

Elektronmikroskop-bilde av koronaviruset Covid-19

KREFT OG KORONA: Storbritannia vil nå teste om Bergenbio sitt medikament som blir testet som kreftmedisin også kan virke mot Covid-19.

Foto: U.S. National Institutes of Health

– Vi er blitt plukket ut av britiske myndigheter, ja. De vil bruke vårt medikament og vi er først ut i et forsøk som omfatter i alt seks medikamenter som skal testes for å se om de har effekt mot covid-19.

Det sier finansdirektør Rune Skeie til NTB natt til onsdag.

Han er svært fornøyd med å ha blitt valgt ut og forventer at de første dataene vil være tilgjengelige innen få måneder.

Hurtigprosess

BerGenBios medikament Bemcentinib er for tiden under klinisk testing som kreftmedikament flere steder i verden, men er nå valgt til studien der britene ser etter medikamenter som tidlig kan gi god behandling mot covid-19.

– Det har gått relativt raskt. Slike studier kan ta 18 måneder å få i gang. Nå har klart det på noen uker. Da kommer vi fort i gang med studien og får behandlet folk raskt, sier Skeie.

Milliardær Trond Mohns investeringsselskap Meteva AS er største aksjonær i Bergenbio.

Påvist effekt mot virus

Medikamentmateriell og forsøksressurser leveres av Bergenbio, som vil starte med testing av 120 forsøkspersoner. 60 av dem er innlagte pasienter med covid-19 og 60 i en kontrollgruppe som mottar standardbehandling ved seks britiske sykehus.

Studien er finansiert av det britiske helsedepartementet (DHSC) og Det britiske forskningsdirektoratet (UKRI).

Ifølge Skeie fungerer Bemcentinib ved at det behandler et protein i cellene, AXL-proteinet, og blokkerer AXL-signaler i cellene. Dette gjør, litt enkelt sagt, at immunforsvaret blir bedre. Medikamentet har vist antiviral effekt i tidligere forsøk.

Rune Skeie, Bergenbio

FORNØYD: Bergenbio sitt medikament skal testes på 60 pasienter med covid-19, sier finansdirektør Rune Skeie.

Foto: Matthew Percival

Bergenbio påpeker at deres forskere har vært klar over dette, selv om de har hatt sitt kliniske søkelys på kreftbehandling

– Dette er blant annet vist i prekliniske modeller mot virus som Ebola og Zika, og nå med data som nylig utvidet dette til SARS-CoV-2 [koronavirus, red anm.], skriver konsernsjef Richard Godfrey i en pressemelding.

Fremskyndet

Den britiske regjeringen kunngjorde tirsdag ACCORD, et framskyndet forsknings- og utviklingsprogram for behandlinger av covid-19.

– For øyeblikket har det ikke blitt klinisk bevist at noen medisin i verden kan behandle covid-19, men vår arbeidsgruppe har funnet fram til et utvalg av lovende kandidater, sier den britiske helse- og omsorgsministeren Matt Hancock ifølge The Mirror.

Såkalte fase 2-studier med Bergenbios medikament startet allerede tirsdag. De vil se etter tidlig indikasjon for om medikamentet kan være en effektiv behandling av covid-19. Data vil bli gjort tilgjengelig for andre land. Hvis resultatene er positive, vil man gå raskt videre til fase 3-forsøk med medisinen i hele Storbritannia.

Bergenbio vil onsdag klokken 10 ha en webcast og oppdatere om testingen.