Mediefestivaler vurderer sikkerhetstiltak

– Perfekte mål, skriver Anders Behring Breivik i sitt manifest.

Trekant - Gullruten

ÅRLIG FEST: Nordiske Mediedager i Bergen samler store deler av medie-Norge i mai hvert år. Her programlederne i NRK-programmet 'Trekant' på scenen under Gullruten tidligere i år.

Foto: Marit Hommedal / SCANPIX

I sitt manifest «2083 - A European Declaration of Independence» kommer terrorsiktede Anders Behring Breivik med en rekke oppfordringer til ytterligere terror.

En av de mest konkrete gjelder journalister. I manifestet skriver han at årlige journalist-samlinger i vesteuropeiske land er blant de mest attraktive terrormålene. Den norske SKUP-konferansen blir fremholdt som eksempel, og 32-åringen mener 98 prosent av deltakerne kan kategoriseres som forrædere.

LES OGSÅ: Min venn Anders | Massedrapsmannen kopierte «Unabomberen» ord for ord

- Tar truslene med det største alvor

Festivalen Nordiske Mediedager, som holdes hver mai i Bergen, samler et stort antall mediefolk. Samlingen kulminerer i prisutdelingen «Gullruten» i Grieghallen, hvor det er plass til 1500 mennesker.

Nå blir sikkerheten ved festivalen nøye gjennomgått, i lys av fredagens terrorhandlinger og truslene mot journalister i manifestet.

– Nordiske Mediedager har til nå ikke sett behov for sikkerhetsforanstaltninger med tanke på terrorangrep. Dette vil nå bli nøye vurdert med tanke på neste års konferanse. Vi tar selvfølgelig truslene rettet mot SKUP med det aller største alvor, sier festivalsjef Guri Heftye til NRK.no.

Kan få konsekvenser for SKUP

Hun har selv ikke fått lest manifestet og terroroppskriften som Anders Behring Breivik der gir.

– Jeg har ikke fått lest, bare sett noen sitater. Derfor vil jeg ikke si mer, sier Heftye.

Også Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse (SKUP) vil nå gå gjennom sine rutiner i lys av truslene.

– Breiviks manifest er også en påminnelse om at journalister kan være mål i seg selv. SKUP tar dette med i planleggingen av neste års konferanse, og oppfordrer andre journalistorganisasjoner over hele verden til å gjøre det samme, sier SKUP-leder Heidi Molstad Andresen til stiftelsens egen hjemmeside.