Hopp til innhold

Måtte bære skadet turist i syv timer

Røde Kors måtte bære skadet turist i syv timer. Fikk ikke hjelp av redningshelikopteret på grunn av restriksjoner på heisen.

Redningsaksjon

KREVENDE OPPDRAG: I natt hadde Odda og Tyssedal Røde Kors et av sine mest krevende oppdrag. Mannskapet måtte bære en skadet turist i syv timer ved Trolltunga.

Foto: Odda Røde Kors

I natt hadde Odda og Tyssedal Røde Kors et av sine mest krevende oppdrag. Mannskapet måtte bære en skadet turist i syv timer ved Trolltunga i Hordaland.

Områdeleder Bjørn Arild Fjeldsbø beskriver redningsaksjonen som en av de mest krevende de har hatt.

I kveld er vi godt sliten og har lange armer

Bjørn Arild Fjeldsbø

Under en test av Sea King i forrige uke ble det oppdaget en feil på vinsjen i redningshelikopteret. Det har ført til at redningsmannskaper inntil videre må bære folk til posisjoner der de kan plukkes opp uten vinsj, eller med andre fartøy.

Turist falt i krevende terreng

- I forbindelse med en test av en heis i forrige uke fikk vi en feilfunksjon som førte til at det var nødvendig å innføre midlertidige prosedyrer for å ivareta personellet. Det innebærer at vi ikke heiser personer over land med mindre det er livsnødvendig eller tidskritisk, sier Oberst Charles Christer Svensson ved luftoperativt inspektorat i Forsvaret til Bergens Tidende, som først omtalte saken.

Det var en tyrkisk turist som hadde vært på Trolltunga som skadet seg i ryggen onsdag kveld i 21.30-tiden. Han var på vei ned da han skled ved en bratt nedstiging kalt Brakufsa.

– Han var veldig uheldig som sklei og skadet seg akkurat der. Det er nesten helt i enden av turstien til Trolltunga. Det partiet er vanskelig med store steiner. Samtidig var det sleipt og gjørmete, sier Fjeldsbø.

Odda RØde Kors

TAKKNEMLIG: Den tyrkiske turisten sa lite under oppdraget. – Han hadde mye smerter men var veldig takknemlig for at han ble båret og etterhvert kom på sykehus, sier Fjeldsbø

Foto: Odda Rødde Kors

Syv timers sammenhengende bæring

Etter melding rykket 10 personer fra Odda og Tyssedal Røde Kors ut.

– På grunn av at stien er så bratt og tung hadde det krevd mye sikring å få hentet pasienten fra skadestedet. På grunn av restriksjonene til Sea King helikoptret bestemte vi oss for å bære ham på båre til toppen hvor det er mulig for helikopteret å lande. Men da vi kom opp kom også tåken og det var ikke lenger mulig for helikopteret å lande. Vi måtte fortsette innover til en anleggsvei. Der kunne en ATV komme til og frakte mannen nedover, sier han.

Den krevende redningsaksjonen tok totalt syv timers sammenhengende bæring i krevende og ulendt terreng. Tre av dem var strake veien oppover.

– Vi er veldig sliten i kveld og har lange armer. Vi var ikke i seng før klokken fem i morges og alle måtte på jobb i dag tidlig. Vi får ikke fri fra jobb for frivillig arbeid, men jeg er stolt over innsatsen til alle og enhver, sier Fjeldsbø til NRK.

Flere redningsaksjoner i år

På en uke har Røde Kors hatt fem oppdrag ved Trolltunga. Hittil i år har Røde Kors hatt 30 oppdrag, mot 17 på samme tid i fjor. Det er en økning på 13 aksjoner i forhold til samme periode i fjor, ifølge områdelederen.

Tofteland i Røde Kors om merking av folk med GPS

– I fjor var det flere aksjoner hvor folk var gått tom og blitt utmattet. i år er det flere skader. Folk blir sliten og ukonsentrert. Det er da ulykkene skjer. Men det er mange som går på tur og noen er uheldige, sier han.

Den mest alvorlige ulykken ved Trolltunga skjedde i fjor høst, da en kvinnelig student falt i døden.