Mathallen stengt etter rotteinvasjon

– Vi kan ikke garantere sikker matvareproduksjon, sier fiskehandler. Mathallen stengte på dagen grunnet spor etter rotter, men problemene skal nå være ordnet opp i.

Fiskehandler Tom Rørnes må stenge etter rottefunn i Mathallen i Bergen.

MÅ STENGE: – Vi er pliktige til å ivareta en hygienisk og sikker matvareomsetning. Det kan vi ikke gjøre i dag, så derfor stenger vi, sier fiskehandler Tom Rørnes. Foto/redigering: Kjetil Rydland

Mathallen Bergen glipe i glassdøren

SNIKER SEG INN: Ifølge Totalreform er det byggtekniske mangler som gjør at rottene har kommet seg inn.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK
Mathallen

STENGT: Turistinformasjonen er det eneste som er åpent i Mathallen.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK
Mathallen stengt inntil videre

STENGT: Mathallen kan bli stengt i flere uker.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK
Mathallen skadebegrensningsfirma

SKADEBEGRENSNING: Totalreform har leid inn skadebegrensningsfirma.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK
Mathallen rottefelle

ROTTEFELLE: Totalreform sier de har forsøkt mye for å bli kvitt rottene.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Mathallen i Bergen, som serverer fersk fisk til turister og innbyggere i vestlandshovedstaden, stengte mandag kveld dørene med umiddelbar virkning.

Årsaken er at det blant bodene med sjømat er funnet spor etter rotter.

– Det er i det siste observert rotter i området, og det er også spor etter rotter inne i Mathallen. Da har vi bare én ting å gjøre, og det er å stenge hallen inntil vi har fjernet årsakene til problemene, skriver Anders Bjerke, administrerende direktør i Totalreform, i en pressemelding.

Totalreform drifter bygget, som de leier av Bergen kommune. Rottene skal ha tatt seg inn i bygningen gjennom gliper i fasaden, grunnet byggtekniske mangler.

Mattilsynet fører tilsyn i dag

Totalreforms torgsjef Toril Holt er på ferie i utlandet, mens selskapets lokale driftssjef ved Torget er iført munnkurv av ledelsen.

Administrerende direktør Anders Bjerke sier til NRK at Totalreform har gjort flere forsøk på å få bukt med rottene, som har vært observert i området rundt Mathallen i lang tid, uten å lykkes:

  • Ekstraordinært renhold.
  • Skjerpede rutiner for søppelhåndtering.
  • Utplassering av rottegift og -feller.

Bjerke opplyser at de har kontaktet Mattilsynet, som skal på tilsynsbesøk i Mathallen i dag.

– Vi vil ha en dialog med kommunen, Mattilsynet og skadedyrselskapet vi har hyret inn for å finne ut når vi kan åpne igjen. Det er vanskelig å si når det kan bli, det kan gå alt fra tre dager til to uker, sier Bjerke.

Distriktssjef Aslaug Sandvin i Mattilsynet forteller at de har hatt to inspektører på stedet tirsdag.

– Da vi var der, var de i ferd med å rydde og vaske ned. De hadde hentet inn et skadebegrensningsfirma som hadde fått oversikt over hvor rottene kom seg inn, og skulle utbedre dette. Vi synes det er fint at de tar affære selv, men kommer til å overvåke situasjonen, sier Sandvin.

Men Mattilsynet kommer ikke til å foreta seg noe i saken nå, ifølge distriktssjefen.

– Vi har hatt kommunikasjon med dem tidligere om utfordringer med den bygningen, men har fått beskjed om at dette er første gang det er oppdaget dyr inne. Etter de oppdaget dette, stengte de selv, og gjør tiltak, sier Sandvin.

Fiskehandler: – Vi vet ingenting

NRK var på plass ved Mathallen tirsdag formiddag. Da var flere av forhandlerne til stede for å rydde opp og vaske i bodene sine. Etter å ha avholdt et internt møte, var svært få av dem villige til å uttale seg til media.

Fiskehandler Tom Rørnes og hans to ansatte må legge ned arbeidet inntil videre. Han sier til NRK at de ikke har fått noen beskjed fra Totalreform om når de kan forvente å få åpne igjen.

– Hva diskuterte dere på møtet?

– Egentlig at vi ikke vet noen ting, sier Rørnes.

Han er imidlertid klar på at det ikke er ønskelig å holde åpent under dagens situasjon.

– Vi må garantere en sikker matvareproduksjon. Vi er pliktige til å ivareta en hygienisk og sikker matvareomsetning. Det kan vi ikke gjøre i dag, så derfor stenger vi, sier Rørnes.

Krav mot kommunen

Mathallen i Bergen kostet rundt 150 millioner kroner å bygge. Etter åpningen i april 2012 har den vært omdiskutert av en rekke årsaker.

I vår ble det kjent at Totalreform krever kommunen for seks millioner kroner grunnet en rekke tekniske mangler ved bygget.


I en pressemelding signert kommunaldirektør Harm-Christian Tolden skriver kommunen tirsdag ettermiddag at de vil gjøre tiltak for å åpne Mathallen raskest mulig.

– Kommunen ser alvorlig på meldingen om plager med skadedyr. Bergen kommune er tilfreds med at Totalreform stengte bygget, slik at det kan gjøres noe med problemet.

Ordnet i ettermiddag

Byråd for kultur og næring, Helge Stormoen (Frp), sier kommunen i dag har hatt folk på Torget. De har avdekket to forhold som nå er rettet opp:

– En av brosteinene som lå inntil veggen på utsiden var løs. Skadedyr hadde klart å grave seg ned i grunnen, gjennom veggen, og på den måten kommet seg inn i Mathallen. Dessuten ble det konstatert at det har vært en liten forskyvning mellom glassdøren og glassveggen. Det har oppstått en glipe på mellom 15 og 20 millimeter, og det har vært tilstrekkelig til at skadedyr har klart å komme seg inn.

– Disse forholdene har vi nå grepet fatt i. Folk fra kommunen og leverandøren har vært på stedet og lagt tilbake brosteinen og murt åpningen igjen. Samtidig har man satt på beslag i overgangen mellom dør og glassvegg, sier Helge Stormoen.

Det blir nå opp til Totalreform når Mathallen igjen kan åpnes. Mattilsynet vil da trolig gjennomføre en ny inspeksjon av hallen.