Ikke nok med at de kommer hit og overtar både Brann og Festspillene, de ser tilsynelatende ut til å klare det bedre enn vi gjør selv også. De er mye barskere og tøffere enn oss også.
Riktignok prøver vi å skjule det under skinn av at vi synes de er så primitive at vi hører om deres suspekte matvaner med et overbærende smil. Jaja, de er jo islendinger, så vi kan ikke vente bedre. De blir på en måte sidestilt med våre forfedre vikingene, som både de og vi stammer fra.
Forskjellen er bare at vi har utviklet oss til et høyverdig kulturfolk, og det har ikke islendingene. De er fortsatt på vikingstadiet. Tror vi. Rasisme? Selvfølgelig. Det er jo underlegenhet og den dermed følgende overbærenhet som fører til rasisme. Også i matvegen.
For hva leser vi ikke i avisen. Islendingene i Bergen – som det tydeligvis er mange flere av enn vi var klar over - vil innføre råtten hai , værballer og Svartedøden. Det sistnevnte er visstnok et kruttsterkt brennevin som gjør at islendingene er slik de er.
Nå har heldigvis EØS-reglene satt en stopper for slike unorske matorgier, dersom ikke islendingene får dispensasjon, da, og det får de sikkert ettersom de har infiltrert så mange viktige organisasjoner i vår by.
Norske myndigheter ser på saken med velvilje, sier Skafti Jonsson , og Kolfinna Magnusdottir er thorrablotansvarlig, leser vi. Tenk å hete slikt. Det understreker enda en gang slektskapet til vikingene. De spiser sikkert fleinsopp også, som gjorde vikingene til vikinger. Ifølge sagabøkene.
På den annen side. Råtten hai er bedervet fisk, det er der ikke tvil om. Men det er jo en del gode nordmenn og bergensere som synes at lutefisk er minst like bedervet. Med øl og akevitt . Våre smalahoveblot ligger heller heller ikke tilbake for islendingene og andre vikingers matorgier.
Rakørret og gravlaks, gammalost og akevitt. Hvordan ser matkulturbevisste franskmenn på oss og våre matvaner.? Vi – det vil si våre forfedre- gjorde jo et sterkt inntrykk hos dem for tusen år siden eller så. Og franskmennene er helt sikkert av den oppfatning at det henger ikke så rent lite igjen i oss enda. Tenk bare på nordmenn på Sydentur med fri tilgang til billig alkohol.
Så egentlig er våre overbærende og lett humoristiske kommentarer angående islendingers mat- og drikkevaner bare et kamuflert forsøk på å gjøre oss selv bedre enn vi er. Så la dem ha sitt thorrablot i fred, kanskje det kan føre Brann til topps på tabellen dersom Teitur bare får nok av sin hai i ammoniakk.
Så kan Brannspillerne nøye seg med lutefisk.
13.12.01
Dagfinn Malt