Slik protesterer de mot reklame i sentrum

Politikerne skal avgjøre om Bergen sentrum skal åpnes for reklame. I dag er det svære protestplakater i store deler av byen.

Reklameprotest på Bybanens stopp

AKSJON: Slik ser det ut mange steder i Bergen sentrum i dag. Det er uvisst hvem som står bak protestaksjonen.

Foto: TIPSFOTO

Reklameprotest i Bergen sentrum

HJERNEVASK: Slik ser det ut på bybanestoppet i Byparken. Plakatene og bannerne kan sees mange steder i byen.

Foto: TIPSFOTO

«Hver dag skal vi vaske hjernene deres med reklame. Hilsen Clear Channel og Bergen bystyre»

«Clear Channel kan kjøpe denne plassen for Mikke Mus-penger»

«Kjøp og du blir lykkelig»

Med disse påskriftene blir det i dag protestert i store deler av Bergen sentrum. Bannere, plakater og oppslag er hengt opp en rekke plasser i det offentlige rom i byen, spesielt på bybane- og busstopp.

Reklamesak behandles i dag

Det er uvisst hvem som står bak reklameaksjonen, men den handler om den pågående reklamedebatten i Bergen.

Anledningen er dagens møte i bystyret i Bergen, der bystyrepolitikerne skal ta stilling til om annonsører skal få lov å sette opp reklame i Bergen sentrum.

Det skjer ni år etter at det ble bestemt at Bergen skal holdes fri for reklame på offentlige rom, som busstopp, avfallsspann og kollektivmidler

Det kan det nå se ut til at det blir stopp på. I forkant av møtet har det blåblå byrådet i Bergen innstilt på at det blir lov med alt fra kollektivmidler, reklamefinansiering av skur, byromsmøbler, bysykler, informasjonssøyler og toaletter.

I 2005 var det ordkrig og svært tilspisset da Clear Channel ville kjøpe seg reklameplass flere steder i Bergen. Politikerne sa til slutt nei til reklame i byen, men nå er det omkamp i den samme debatten.

Stort engasjement

Byrådet ber bystyret si ja til omfattende reklame i Bergens gater. Det meste av Bergen skal åpnes for reklame, også det historiske bysentrum i byen. Unntaket er Torgallmenningen, Torget og området rundt kunstmuseene ved Lille Lungegårdsvannet.

Denne gang, som i 2006, har reklamesaken skapt stort engasjement.

Det har det gjort denne gangen også. Det har vært underskriftskampanjer og demonstrasjoner når saken har vært oppe på fylkesnivå.

Der ble saken vurdert i høst. De borgerlige partiene fikk sammen med Venstre flertall for å gå for reklame på hundrevis av offentlige steder.