Hopp til innhold

– For tøft å være mor og drive musikk

Plateaktuelle Marthe Valle var borte fra artistlivet i mange år. Nå er hun tilbake for fullt, som artist, mor, nesten utdannet sykepleier – og svært lettkledd på en ukeblad-forside.

Marthe Valle 2014

MOR MED ALBUMSLIPP: Det er fem år siden Marthe Valle var nødt til å ta en pause fra artistlivet og prioritere livet som mor.

Foto: asamaria.com

Seks år etter forrige plate er Marthe Valle nå tilbake med plate og miniturné. Albumet «Fant fram» ble sluppet denne høsten, og har allerede flere låter inne på NRK P1s topplister.

Siden det forrige albumet kom i 2008 har Harstad-jenten hatt en lengre pause. Pausen har vært avbrutt av opptreden i X-Factor på TV 2 og deltakelse i Melodi Grand Prix.

Jeg er ikke helt naken, men jeg stiller på et bilde med mindre klær enn det jeg vanligvis gjør.

Valle om å stille opp i ukebladet Kamille

Det er fem år siden Spellemann-prisvinneren fra 2005 tok et steg ut av rampelyset. I 2009 var hun tvunget til å roe ned.

– Jeg fikk barn og fant ut at det å være frilansmusiker med barn rett og slett var for tøft. Det innebærer mye reising og man må være veldig på hele tiden, sier 31-åringen.

  • Se liveopptredenen og intervjuet med Valle nederst i artikkelen.

Snart sykepleier

Den bergensbaserte artisten valgte i stedet å konsentrere seg om livet som småbarnsmor. Etter hvert startet hun også på sykepleierutdanningen i Bergen.

Det gjorde hun i 2011. Tre år senere har hun hatt ett år med permisjon fra utdanningen for å lage plate, og står nå snart ferdig utdannet – og med et helt ferskt album.

For tiden er hun i praksis i hjemmesykepleien i Bergen kommune.

– Det trives jeg veldig godt med. Jeg setter pris på å få gjøre to så ulike ting. Det er en veldig god lærdom og jeg gleder meg veldig til å jobbe som sykepleier når jeg blir ferdig, sier Valle.

Nesten naken på ukeblad-forside

Marthe Valle i MGP Florø

MGP: Den langvarige pausen fra artistlivet ble avbrutt av deltakelse i Melodi Grand Prix i 2012. Her fra semifinalen i Florø, der hun ikke kom videre.

Foto: Oddleif Løset/NRK

Og det er mye som rører seg rundt artisten for tiden. Denne helgen spiller hun konsert på Ole Bull scene i Bergen, før hun opptrer i Bodø 16. oktober.

Jeg begynte å gråte av glede da jeg fikk nyheten.

Valle om å bli A-listet på P1

I neste nummer av ukebladet Kamille dukker artisten opp på forsiden av bladet – så godt som naken.

– Jeg er ikke helt naken, men jeg stiller på et bilde med mindre klær enn det jeg vanligvis gjør, avslører hun.

– Dette er på grunn av en sak som er i det bladet, der kjente kvinner skal snakke om sitt forhold til kroppen sin og vise seg frem på litt andre bilder enn det man vanligvis blir bombardert med.

Det gjør hun for å «slutte fred med sin egen kropp», som hun kaller det.

– Mitt budskap er at livet er for kort til å krige mot sin egen kropp. Og strebe eter et ideal man sannsynligvis aldri oppnår. Det er viktig for meg å være et forbilde, både for datteren min, men også for andre

A-listet på P1

De tø første singlene fra platen har allerede hatt god suksess. Den første låten «Ikke aleina» ble B-listet på P1, mens den nyeste låten «Band» denne uken kom inn på A-listen. Det betyr at låten hennes er en av dem som spilles aller mest på Norges største radiokanal.

– Det er helt fantastisk. Jeg begynte å gråte av glede da jeg fikk nyheten. Jeg ble så utrolig glad.

Da hun gjestet ettermiddagssendingen i P1 fra Bergen i dag, fremførte hun låten live – med datteren i studio.

Se hele radiopraten og flere liveopptredenen her:

Artist Marthe Valle hadde med seg datteren da hun gjestet og spilte i ettermiddagssendingen Hordaland i dag på P1. Se det igjen her.