Hopp til innhold

Marits sønn kom hjem og fortalte at spesialtilbudet på skolen blir fjernet

ÅRSTAD VGS (NRK): Tilbudet til autistiske Trygve Alvheim (17) og andre barn med spesielle behov blir flyttet til en helt annen bydel. Informasjonen fikk foreldrene gjennom barna selv.

Marit og Trygve Alvheim

UVISSHET: – Hverken vi eller lærere vet egentlig helt hva som har skjedd og hvorfor. Ungdommene og lærerne er fortvilte, sier Marit Alvheim (t.v.) om flyttingen av sønnens (t.h.) utdanningstilbud.

Foto: Renate Hamm

– Vi ble sjokkerte, sinte og lei oss. Vi har jo ikke fått noe forvarsel. Det kom litt som lyn fra klar himmel.

Det sier Marit Alvheim om beskjeden de fikk like før jul.

Sønnen Trygve (17) kom hjem og fortalte at spesialtilbudet han benytter seg av skal legges ned ved Årstad videregående skole i Bergen. I stedet skal han og hans klassekamerater gå på Sandsli videregående skole i Ytrebygda bydel til høsten – tolv kilometer unna.

Alvheim har autisme og ADD (ADHD uten hyperaktivitet). Spesialtilbudet er skreddersydd for elever med lignende diagnoser, og andre elever som trenger tettere oppfølgning.

Ved Årstad får denne klassen tilberede og servere mat til skolens øvrige elever, mens de samtidig får teoretisk innføring under kokkeleringen. Dermed får de yrkesfaglig kompetanse innen restaurant- og matfaget.

– Fortalte aldri om det

Bakgrunnen er at den ordinære restaurant- og matfaglinjen ved Årstad skal flyttes. Spesialtilbudet Alvheim benytter seg av skal følge med.

Alvheims kontaktlærer fortalte om fylkeskommunens planer to dager før juleferien. Siden har det ikke kommet mer informasjon om flyttingen.

– De fortalte aldri om det, sier syttenåringen.

– Dette er de svakeste elvene, og de har et behov for forutsigbarhet, sier mor Marit Alvheim.

Flyttingen er en av del den for lengst vedtatte skolebruksplanen i Hordaland. Men Alvheim mener informasjonen om endringen har vært altfor dårlig.

Ansatte på skolen opplyser til NRK at så godt som alle foreldre til barna på spesialtilbudet har reagert på manglende informasjon.

– Vi har ikke fått noen informasjon fra fylkeskommunen. Læreren har ringt rundt og informert, men det er den eneste informasjonen vi har fått fra skolen.

Trygve Alvheim

VEKKER FØLELSER: Trygve Alvheim har bare fått én muntlig beskjed om at hans tilrettelagte utdanningstilbud flyttes. – Jeg blir sint, trist og irritert.

Foto: Renate Hamm

– Forventer at foreldre finner informasjon

Rektor ved Årstad, Rolf Arve Haugstvedt, forteller at vedtaket har gitt reaksjoner i også lærerstaben.

– Det har vært frustrasjon. De som har jobbet med disse elevene har ikke helt forstått hvorfor et tilbud som fungerer godt i flotte fasiliteter i en del av skolen som er nyoppusset, ikke kan fortsette der.

Fylkesdirektør for opplæring i Hordaland, Svein Leidulf Heggheim, er ikke enig i at informasjon til foreldre og lærere har vært mangelfull.

– Informasjon om alle våre tilbud ligger ute på nett. På nettstedet for opptak ligger det informasjon og orientering om tilrettelagte tilbud.

Hvorfor har ikke foreldre og lærere fått informasjon lenge før?

– Hvis folk er interesserte i et tilbud, så forventer jeg faktisk at de orker å sette seg inn i hvor tilbudet er plassert. Det er ikke verre enn å gå til ledelsen på skolen, så får en jo greie på det. Vi driver ikke med noen hemmelige aksjoner.

Opplæringsdirektør Svein Heggheim

SELVRANSAKELSE: Fylkesdirektør for opplæring Svein Leidulf Heggheim vil se på fylkets rutiner for informasjon. – De kan sikkert bli bedre.

Foto: Sølve Rydland / NRK