Hopp til innhold

Maria i Nepal: – Jeg var utrolig heldig

Les 20-åringens rørende Facebook-melding til familie og venner.

Maria Hamre Richter

HAVNET I JORDSKJELVET: Maria Hamre Richter (20) er på backpackertur til Asia og havnet midt i jordskjelvdramaet i Nepal. Bildet er tatt under en scootertur tidligere på reisen.

Foto: Privat

– Hei, alle sammen. Tusen takk for alle tanker og meldinger. Jeg har det bra!

Slik begynner meldingen som Maria Hamre Richter (20) har lagt ut på sin Facebook-profil.

Hun er på backpackertur til Asia og havnet midt i jordskjelvdramaet i Nepal. Oslo-jenta har bergensk mor og mange bekymrede slektninger på Vestlandet.

Marias Facebook-melding

NRK har fått tillatelse til å trykke Marias gripende Facebook-skildring:

Maria Hamre Richter Insekt

INSEKT: Her viser Maria frem et stort insekt som hun ble tilbudt som lunsjmat i Thailand.

Foto: Privat

«Hei alle sammen, tusen takk for tanker og meldinger. Setter så utrolig pris på alle der hjemme! Jeg var utrolig heldig, og forlot sentrum i Katmandu en halv time før jordskjelvet.

Jeg befant meg hjemme hos vertsfamilien jeg bodde hos, litt utenfor byen, og området vi bor i besto av stabile hus, så omtrent ingen skader, verken mennesker eller hus. Kan likevel ikke forklare hvordan det er å oppleve et så kraftig jordskjelv, pluss alle etterskjelvene som har vært.

Jeg er fortsatt veldig skvetten når det kommer til lyder og bevegelser.

Maria Hamre Richter, backpacker

Har de siste dagene og nettene gått rundt med en konstant frykt, og har ikke visst om ristingen jeg kjenner hele tiden er ekte eller bare min egen fantasi. Vi har sovet ute de to siste nettene, det føles og ser ut som en flyktningleir. Men det mest frustrerende var mangelen på informasjon, at vi ikke visste hvor alvorlig (det er) i andre områder, eller hvordan vi kunne hjelpe. Fordi vi bare måtte sitte på et åpent område og vente, i tilfelle et nytt skjelv kom.

Er nå på den norske ambassaden, alt er bra. Men det er først nå det synker inn, for det er nå jeg ser bildene fra nyhetene. Det er anbefalt å forlate landet, så håper jeg i løpet av de neste dagene kommer meg ut.

Kommer til Norge i midten av juni, men har ikke bestemt meg for hvilket land jeg drar til nå.

Not gonna translate all of that to English, but thank you so much for messages and thoughts, means a lot!»

LES OGSÅ: På vei til Nepal for å hjelpe

Ingen fysiske skader

NRK har via Facebook sendt Maria oppfølgingsspørsmål.

– Hvordan har du det akkurat nå?

– Jeg har det bra og har ingen fysiske skader. Jeg var som sagt ikke i det mest dramatiske området, så jeg er ikke alvorlig traumatisert. Men jeg er fortsatt veldig skvetten når det kommer til lyder og bevegelser, sier Maria.

Hun presiserer at hun verken har sett døde personer eller raserte hus.

Prøver å komme seg ut

– De folkene jeg var sammen med har det også bra fysisk sett. Folk reagerer forskjellig på slike hendelser og noen blir mer redde enn andre. Jeg var overraskende rolig, mens en tysk jente jeg bodde med var konstant livredd.

– Hva skjer videre?

– Hvis jeg vil kan jeg nok komme meg ut av Nepal i løpet av de nærmeste dagene, men jeg blir et par dager til. Det er kaos på flyplassene, og det kan være de stenger igjen, sier Maria Hamre Richter til NRK.

LES OGSÅ: Verden strømmer til med hjelp til Nepal