Hopp til innhold

Sønnen snek seg etter faren før drapet på Vestkanten: – Jeg var egentlig glad i ham

Tiltalte har diagnosen paranoid schizofreni, men sluttet med medisiner fordi han gikk opp i vekt. Da faren sa noe nedlatende om vennen, bestemte han seg for å drepe ham.

Drap Vestkanten

DREPTE FAREN: Mannen (35) er tiltalt for å ha drept faren med kniv i parkeringsanlegget på Vestkanten Storsenter i Loddefjord i mars i fjor. Han erkjente straffskyld da saken startet i Hordaland tingrett mandag.

Foto: Politiet

Mandag startet saken mot mannen (35) som står tiltalt for å ha drept faren i parkeringsanlegget på Vestkanten i Bergen i mars i fjor.

Han møtte opp helsvart i retten, ikledd svart dress, skjorte og slips.

Det høres kanskje rart ut, men jeg var egentlig glad i min far. Jeg klarer ikke forstå hvordan jeg gjorde det jeg gjorde, sa han under sin forklaring.

Mannen er også tiltalt for å ha knivstukket konen til faren, som overlevde voldsepisoden.

Tiltalte erkjenner straffskyld for drapet på faren, men erkjenner ikke at han knivstakk farens kone.

vestkanten

Mannen fulgte etter faren og konen på Vestkanten Storsenter. Han drepte faren da han møtte på dem i parkeringsanlegget i kjøpesenteret.

Foto: Benajmin Dyrdal / NRK

Tenkte over tid at han ville drepe

Bakgrunnen for drapet var en uoverensstemmelse mellom far og sønn.

– Tiltalte har drept sin far. Det har han erkjent. Over tid har han tenkt at han skulle drepe faren og tenkt på hvordan, sa aktor og statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen.

Bare dager før faren ble drept, skal han ha snakket nedsettende om tiltaltes venn, og kalt ham «horesønn» i en telefonsamtale. Dette skal tiltalte ha reagert voldsomt på.

Faren skal ha sagt: «Aldri ring meg igjen. Aldri, aldri, aldri».

Tiltalte forklarte at han ble emosjonell, at han ikke klarte å reise seg fra sofaen, og ikke fungerte etter dette. Da bestemte han seg for å drepe faren.

Han kjøpte en kniv på Biltema på Voss. Dagen før drapet overnattet han i en bil på parkeringsplassen ved farens leilighet.

Aktor Eirik Stolt-Nielsen.

Statsadvokat og aktor Eirik Stolt-Nielsen sa at tiltalte over tid har tenkt på hvordan han skulle drepe faren.

Foto: Synne Lykkebø Hafsaas / NRK

Trodde whiskyflaske knuste

Dagen etter kjørte han etter faren og konen og fulgte etter dem rundt på kjøpesenteret. Han tok dem igjen i parkeringsanlegget, hvor han drepte faren.

Den avdødes kone var stekt preget og gråt da hun forklarte seg om drapet.

Hun sa at hun og mannen hadde kjøpt en flaske whisky på kjøpesenteret. Hun trodde først at det var flasken som knuste.

Mannen hennes falt mot bakken, etter at han hadde blitt knivstukket i halsen. Han ble påført flere knivstikk mens han lå nede. Sønnen sa «hvem er horesønn nå?».

Det var som var flere vitner til drapet.

Sluttet med medisiner

Mannen har historikk innen rus- og psykiatri, og har fått diagnosen paranoid schizofreni.

Han har vært tvangsinnlagt flere ganger siden 2015. I tiden før drapet dro han til Tyrkia for å slippe tvangsbehandlingen. Samtidig kuttet han ut alle medisiner.

– Jeg la på meg mellom 40 og 50 kilo på noen måneder, selv om jeg var fysisk aktiv.

Stemoren fortalte at tiltalte ble mer religiøs etter at han ble psykisk syk. En gang han overnattet låste de soveromsdøren og gjemte unna kjøkkenknivene.

– Han hørte på bønnerop hele natten. Vi ble redde, sa hun.

Da tiltalte kom tilbake til Norge i fjor vår, var han ikke medisinert.

Statsforvalteren har tidligere konkludert med at mannen ikke fikk forsvarlig helsehjelp i månedene før drapet. Det vil bli lagt ned påstand om tvungen psykisk helsevern.

Det er retten som skal ta stilling til om mannen kan straffes eller ikke. Det er satt av fire dager til rettssaken i Hordaland tingrett.

Advokat Marius Wesenberg forsvarer mannen som står tiltalt for å ha drept faren sin i parkeringsanlegget på Vestkanten storsenter i mars i fjor.

Advokat Marius Wesenberg forsvarer mannen som står tiltalt for å ha drept faren sin i parkeringsanlegget på Vestkanten storsenter i mars i fjor.

Foto: SYNNE LYKKEBØ HAFSAAS