Hopp til innhold

Reidar Osen hyller politiet etter pågripelse: – De har gjort en kjempejobb

Gallerieieren ble brutalt overfalt og kidnappet i 2015. Fire år etter er en mann pågrepet og siktet. Nå klarer Reidar Osen endelig å smile igjen.

Reidar Osen i Galleri Nygaten

GLAD IGJEN: Reidar Osen uttrykker stor glede over at politiet nå har gått til pågripelse i kidnappingssaken fra 2015. – Dette har vært en stor psykisk belastning for meg, sier han.

Foto: Therese Pisani / NRK

– Den nye etterforskningsgruppen i politiet har gjort en kjempejobb. Jeg er veldig fornøyd med Vest politidistrikt i dag. Dette er en milepæl, sier Reidar Osen, som møter NRK i galleriet sitt i Nygaten i Bergen sentrum, like ved politihuset.

Han legger ikke skjul på at de siste fire årene har vært tunge.

– Jeg har gått med voldsalarm og har ikke turt å holde galleriet åpent. Tanken på at jeg kunne møte overfallsmennene på gaten har alltid vært der i bakhodet. Det har vært en stor psykisk belastning, sier Osen.

Kidnappet og mishandlet

Nå håper han å kunne begynne å se fremover igjen. For før helgen ble en mann pågrepet og varetektsfengslet, siktet for overfallet på Reidar Osen og et annet alvorlig forhold, skriver, skriver BA. Mannen erkjenner ikke straffskyld. Politiet utelukker ikke flere pågripelser.

Det var den 9. desember 2015 at den kjente kunstsamleren og eiendomshandleren, Reidar Osen, ble kidnappet utenfor galleriet sitt i Bergen, og mishandlet av ukjente gjerningsmenn. Osen klarte å stikke av, men gjerningsmennene ble aldri tatt og saken ble henlagt. Osen fikk alvorlige skader etter overfallet.

Reidar Osen skadet etter kidnapping

TRUET OG SLÅTT: Gallerieieren ble sendt til Haukeland sykehus med alvorlige skader.

Foto: Privat

I 2017 fikk politiledelsen i Bergen et varsel som gjaldt Osen-saken. Politimannen som varslet mente at sentrale etterforskningsskritt ikke ble fulgt opp og at konkrete spor ble liggende.

I januar i år besluttet statsadvokat Ellen Cathrine Greve at politiet skulle se på saken på nytt.

Nå er en mann i midten av 30-årene av polsk opprinnelse pågrepet og siktet for kidnappingen.

Han ble varetektsfengslet før helgen i et lukket fengslingsmøte. Ifølge Reidar Osen selv skal det være en full DNA-match som er bakgrunnen for siktelsen.

Reidar Osen

ALVORLIG SKADET: Det var så grusom tortur at jeg på et tidspunkt håpet jeg skulle dø, sier Reidar Osen til NRK om kidnappingen i 2015. (Arkivfoto)

Foto: Eivind Fondenes / NRK

Erkjenner ikke straffskyld

Politiet ba om fengsling av frykt for at mannen ville unndra seg straffeforfølgning, samt bevisforspillelsesfare. Mannen ble varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud, to av dem i isolasjon.

Han er avhørt, og erkjenner ikke straffskyld, skriver Vest politidistrikt i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

Den pågrepne var ikke tidligere kjent for norsk politi, og har ikke tidligere vært mistenkt i Osen-saken.

Politiadvokat Jørgen Henriksen

TROR PÅ LØSNING: Politiadvokat Jørgen Henriksen sier politiet ikke utelukker flere pågripelser i Osen-saken.

Foto: Therese Pisani / NRK

Flere kan bli pågrepet

Politiet opplyser at etterforskningen har avdekket at overfallet minner om en annen ranshandling i bergensområdet i 2015.

– Han er også siktet for det ranet, sier politiadvokat Jørgen Henriksen til NRK.

Politiet mener det har vært minst to andre involverte i begge episodene, og forsøker nå å identifisere flere mistenkte i sakene.

– Det kan komme flere pågripelser, sier politiadvokaten.

Truet og ranet

Osen ble overfalt i bilen sin, av ukjente gjerningsmenn i finlandshetter, der han fikk en pose over hodet. Under bilturen på rundt to timer ble han utsatt for omfattende mishandling.

– Det kom en pistol inn i munnen min og ned i halsen, så jeg knakk en del av kjeven min og flere tenner, fortalte Osen om det dramatiske overfallet i 2015.

Overfallsmennene satte frem et krav på to millioner kroner. Hvis ikke det ble betalt, skulle han drepes. Ifølge Osen skal mennene ha snakket østeuropeisk.

– Et hull på byllen

Osen har visst en tid at politiet har jobbet intensivt med saken. Da NRK snakker med Osen etter at pågripelsen ble kjent, beskriver han det som en lettelsens dag.

– Dette har stresset meg mye. Jeg har jo tenkt på om disse gjerningsmennene kanskje gikk rundt i byen her hver dag. Men nå er det gått hull på byllen, sier Osen.

Foreløpig er det kun en mann som er pågrepet. Ifølge Osen var det minst tre gjerningsmenn. Osen ser optimistisk på videre etterforskning av saken.

– Jeg har fått beskjed om at de har DNA-spor. Da tenker jeg at det skal mye til for at saken ikke går i riktig retning. Jeg tror saken blir løst 100 prosent.

Osen vet ikke hvem den pågrepne er. Han har bedt om å få se et bilde av mannen, men har ikke fått sett noe, forteller han. Ifølge Osen skal ikke den pågrepne ha vedgått at han har vært i nærheten av Osen.